Coreea de Sud a anuntat luni deschiderea, in cursul acestei saptamani, a unui centru pentru investigarea si evidenta abuzurilor nord-coreene impotriva drepturilor omului, transmite Agerpres, citand agentia de presa Yonhap.

Noua organizatie este rezultatul implementarii legislatiei sud-coreene recente menite sa imbunatateasca situatia drepturilor omului sub regimul de la Phenian.

Ministerul Reunificarii de la Seul a declarat ca Centrul pentru Investigarea si Documentarea Drepturilor Omului in Coreea de Nord isi va incepe activitatea miercuri.

In conformitate cu o lege intrata in vigoare pe 4 septembrie, Coreea de Sud poate crea arhive si sprijini grupurile civice in vederea expunerii situatiei critice a drepturilor omului in Coreea de Nord. "Principala sarcina a centrului va consta in anchetarea si centralizarea abuzurilor impotriva drepturilor omului si gestionarea problemelor drepturilor prizonierilor de razboi detinuti in Nord, ale familiilor despartite si ale persoanelor rapite", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului reunificarii, Jeong Joon-hee, intr-o conferinta de presa.

Coreea de Nord a reactionat in general la acuzatiile privind incalcarea drepturilor omului calificandu-le drept incercari ghidate de Statele Unite de a rasturna conducerea de la Phenian, reaminteste Yonhap.