Presupusul autor al atacului dintr-un mall din Burlington, un tanar nascut in Turcia, prins de politie
Potrivit unui purtator de cuvant al politiei statului Washington, Mark Francis, numele suspectului este Arcan Cetin, iar acesta locuieste la Oak Harbor, un orasel de cativa mii de locuitori care se invecineaza cu orasul Burlington, situat la 110 kilometri nord de Seattle si in care a avut loc atacul armat vineri seara.
Niciun alt suspect nu este cautat, a precizat purtatorul de cuvant, la o zi dupa atac, in care au fost ucise patru femei si un barbat, in centrul comercial Cascade Mall din Burlington.
Suspectul, care a fost prezentat initial de politie ca fiind un tanar de origine hispanica, a deschis focul in raionul pentru machiaj al unui magazin Macy's.
O pagina pe Facebook, prezentata ca fiind a suspectului, arata ca Arcan Cetin s-a nascut la Adana, al patrulea cel mai important oras turc, situat pe malul Marii Mediterana. El studiaza la Oak Harbor si munceste intr-un magazin alimentar din Widbey Island, alta localitate din statul Washington.
Politia fedrala (FBI) a anuntat ca nu detine, in acest stadiu, vreun indiciu cu privire la un "act terorist".
O arma a fost gasita, insa suspectul, brunet si purtand un tricou si pantaloni scurti negri potrivit unor imagini de pe o camera de supraveghere, a fugit.
Un bilant anunta patru morti - patru femei -, insa un barbat transferat la spital in stare critica a murit din cauza ranilor, a spus Mark Francis.
"Este un act absurd", a declarat primarul orasului Steve Sexton. Acesta si-a exprimat consternarea sa-si vada comunitatea afectata de unul dintre atacurile armate care au loc frecvent in Statele Unite, unde accesul la arme de foc este usor, iar portul lor este autorizat de al Doilea Amendament al Constitutiei.
Politia, alertata prin apeluri vineri, la ora locala 18:58, a intervenit rapid, iar centrul comercial a fost evacuat. Fortele de ordine au izolat locul, iar medici au intervenit.
Potrivit sergentului Francis, suspectul a fost vazut in timp ce se indrepta pe jos catre o autostrada care trece prin apropiere de mallul din Burlington, situat intre Seattle si frontiera canadiana.
Membri ai serviciilor de salvare au patruns in Cascade Mall "sub escorta", dupa ce politia le-a dat unda verde, pentru a ingriji raniti, a spus el.
"Am auzit un foc de arma (...), apoi alte trei persoane au inceput sa fuga, iar dupa aceea s-au tot tras focuri de arma", a declarat pentru CNN Armando Patino, salariat intr-un magazin de telefonie.
"M-am intors in magazinul meu. Pe unele persoane, care nu stiau unde sa se duca, le-am bagat in magazin", a adaugat Patino.
Dezbaterea asupra armelor de foc a fost relansata recent in Statele Unite, dupa atacurile din iunie de la Orlando, in Florida, soldat cu 49 de morti, si din decembrie de la San Bernardino, in California, soldat cu 14 morti, dar fara sa se inregistreze vreun progres. In aceste atacuri, autorii au actionat in numele gruparii Statul Islamic.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Exista asemanari cu asasinatele comise de acel tanar musulman "german-iranian", in Germania, tot intr-un centru comercial.
Ancheta va arata rapid daca e vorba de motive de ura islamica anti-americana.
Faptul ca acest tanar musulman turc-american (probabilitate foarte redusa sa fie ateu sau crestin) avea o arma e irelevant in dezbatere.
Cel mai recent si amplu studiu asupra circulatiei armelor in USA, facut de universitatea Duke in 2016, a demontat unele exagerari si mituri.
Astfel, se afirma constant ca exista circa 360-400 milioane arme de foc in circulatie, in realitate numarul lor e mai degraba apropiat de 265 milioane.
Ideea ca mai toti americanii au arme pe acasa iarasi e falsa, doar 22% dintre rezidentii americani au acasa arme.
O alta descoperire a fost ca peste 50% dintre armele aflate in posesie privata sunt detinute de doar 3% dintre americani, unii dintre acesti ultraminoritari avand acasa pana la 522 de arme !
3% dintre americani detin peste 50% dintre armele de foc.
Circa 80% dintre americani nu au arme acasa.
Exista 265 milioane arme la o populatie de 320 de milioane locuitori.
In clar, e vorba de controlul vanzarii armelor, asta e problema reala, nu posesia armelor in sine, care in USA e un drept constitutional.
Controalele la vanzare sunt foarte slabe, foarte diferite de la stat la stat si e absurd ca in unele state un adolescent de 16 ani sa nu poata cumpara o bere dar i se permite o arma !!
Cei care vor sa posede arme ar trebui sa treaca un examen psihologic, sa nu aiba cazier judiciar, sa fie autorizati si de politie/serviciile de informatii (asa ar fi putut fi evitat ca teroristul musulman din Orlando sa fie angajat la firma de securitate). E un minim, in Romania e chiar mai sever si in multe state UE posesia unei arme e foarte reglementata.
A scapat fara inchisoare pentru ca a fost la prima abatere violenta.
Este absurd sa credem ca avea drept sa aiba legal o arma de foc. La bolnavi mintali nu se permite acest lucru in SUA.
Apoi nu stim daca mai are cetatenie turca, ca sa spui ca este turc. Si nu are doar pe cea Americana. Ca de aratat, arata ca un arab. In cazul asta ar fi arabo-american.
Sunt multi arabi in Turcia , chiar si nevasta lui Erdogan este araboaica.