Clericul turc Fethullah Gulen, aflat in exil in Statele Unite si acuzat de Ankara ca ar fi orchestrat tentativa de lovitura de stat din 15 iulie din Turcia, a declarat ca in spatele puciului esuat s-ar afla de fapt presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relateaza Agerpres, citand agentia DPA. "Atat de multe dovezi au aparut in ultimele zile incat acest lucru a devenit o certitudine", a declarat joi Fethullah Gulen intr-un interviu acordat DPA, ziarului german Die Zeit si ziarului spaniol El Pais, in locuintei sa din Saylorsburg, Pennsylvania.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Erdogan a planificat lovitura de stat cu un an inainte si a trebuit doar sa astepte momentul potrivit, sustine Fethullah Gulen, care traieste in exil in Statele Unite din anul 1999.

La inceputul acestei luni, guvernul turc a cerut in mod oficial Washingtonului extradarea clericului in varsta de 78 de ani, inamicul numarul unu al Ankarei.

Erdogan se foloseste acum de lovitura de stat esuata pentru a-si consolida puterea, afirma Fethullah Gulen.

Clericul turc a mai declarat ca in noaptea de 15 iulie, Erdogan a ras in momentul in care avionul lui a aterizat la Istanbul dupa ce membrii armatei au lansat puciul: "Se intampla conform planului. El a declarat asta la aeroport", a afirmat Gulen.

Potrivit acestuia, Erdogan a numit lovitura de stat un "dar de la Dumnezeu", spunand ca Turcia "avea nevoie de asa ceva" pentru a nu respecta legea si pentru a persecuta mai multi oameni.

Seful statului major si seful serviciului de informatii "stiau tot ceea ce se intampla", a adaugat Gulen.

Fethullah Gulen a mai aprecizat ca a cerut ca o comisie internationala formata din experti din Statele Unite ale Americii, Germania, Olanda si alte tari sa investigheze tentativa de lovitura de stat si circumstantele sale.

Guvernul turc a ignorat recomandarea sa, a mai spus Gulen, adaugand ca, in cazul in care o astfel de comisie ar gasi o dovada ca el a fost direct implicat in tentativa de lovitura de stat, atunci va suporta consecintele.

Gulen mai spune ca nu crede ca Turcia va indeplini prea curand conditiile care i-au fost impuse pentru a putea adera la UE si a spus ca tara ar trebui amenintata cu impunerea de sanctiuni internationale.