Doi parlamentari demeocrati care au acces la informatii clasificate au acuzat joi Rusia ca "fac un efort serios si concertat de a influenta alegerilor din SUA", o acuzatie menita sa puna presiune asupra administratiei Obama pentru a confrunta Moscova, scrie Washington Post.

Dianne FeinsteinFoto: Agerpres

Senatoarea Dianne Feinstein si Adam B. Schiff, membru in camera Reprezentantilor, doi dintre parlamentarii democrati de varf care detin pozitii in comitetele pentru servicii secrete din cele doua camere, au facut publica o declaratie comuna in care descriu atacuri cibernetice recente asupra Comitetului National Democrat si a altor entitati politice americane drept intruziuni conduse, cel mai probabil, de catre presedintele rus Vladimir Putin.

"Acest efort este intentionat, cel putin, sa semene indoiala cu privire la securitatea alegerilor noastre si ar putea avea drept intentie influentarea rezultatului. Credem ca ordinele date agentiilor secrete ruse de a efectua astfel de actiuni vin doar de la niveluri de varf ale guvernului rus", arata declaratia.

Feinstein si Schiff spun ca au ajuns la aceasta concluzie "in baza informarilor primite" de la agentiile de informatii americane.

Limbajul dur al celor doi democrati depaseste caracterizarile echivoce emise de Casa Alba si de agentiile de informatii americane, care, pana acum, au evitata sa acuze explicit Moscova.

James R. Clapper Jr., directorul Comunitatii de informatii din SUA, a vorbit, in cadrul unui eveniment public organizat saptamana aceasta de Washington Post, despre o lunga istorie a eforturile ruse de a influenta alegerile din alte tari si a spus ca "nu ar trebui sa fie un mare soc pentru oameni" ca Moscova ar putea incerca sa-si foloseasca capacitatile cibernetice pentru asta.

Clapper nu a facut insa o legatura diecta intre atacul cibernetic asupra Comitetului National Democrat si serviciile secrete ruse, in conditiile in care exista o dezbatere la ora actuala in sanul administratiei daca sa acuze sau nu public Rusia.