Guvernul australian a lansat pe 1 ianuarie 2016 campania "Fara vaccin, fara bani", in urma careia mii de copiii au fost vaccinati pentru prima data, scrie futurism.com. In urma instaurarii campaniei, parintii care refuzau pana acum sa isi vaccineze copiii s-au vazut amenintati cu taierea unor beneficii si ajutoare de pana la 15.000 de dolari australieni.

VaccinareFoto: U.S. Air Force

In 7 luni de la lasnsarea campaniei, 5.738 de copii au fost vaccinati pentru prima data, in timp ce 148.000 de copii care nu erau la zi cu vaccinarile au fost imunizati.

Potrivit unui raport facut public de autoritati, dupa introducerea politicii de vaccinare, rata de imunizare pe segmentul de copii cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani a ajun, in premiera, la 93%, in crestere de la circa 90%.

"Ratele de vaccinare au scazut la un minim istoric, astfel incat vedea, reaparitia unor boli pe care le eradicasem de multa vreme", a declarat ministrul pentru Servicii Sociale Christian Porter pentru ABC News.

"Ne confruntam cu o situatie in care comunitatea medicala ne spunea ca rata 'imunitatii de turma', cum o numesc ei, trebuie sa fie la 95% iar noi ne aflam in cadere constanta sub acea limita", a adaugat Porter.

Politica "Fara vaccin, fara bani" este una simpla - orice parinte poate sa "obiecteze constient" la imunizarea copilului in baza unor motive filosofice, religioase sau "am citit pe internet", insa asta inseamna ca guvernul poate refuza sa acorde beneficii familiale de pana la 15.000 dolari australieni pe an pana isi vaccineaza copiii.

Potrivit The Guardian, guvernul australian a anuntat anul trecut ca singurul grup religios care era eligibil pentru exluderea de la vaccinare pe motive religioase - scientologii crestini - nu mai beneficiaza de asta.

Familiile care beneficiaza de ajutor pntru cresterea copilului, reduceri de taxe pentru ca au copii si beneficii pentru familie au la dispozitie pana in luna martie sa fie la zi cu vaccinarea copiilor pentru a beneficia in continuare de aceste avantaje.

Politica guvernamentala mai stabileste ca niciun copil nu poate fi acceptat la cresa, gradinita sau in programele pregatitoare pentru scoala fara sa fie vaccinat.

  • SUA: Pediatrii, unda verde sa respinga parintii care refuza sa vaccineze

Academia Americana de Pediatrie le permite partial pediatrilor sa refuze serviciul medical pentru familiile care refuza sa vaccineze, dupa ce in prealabil au incercat sa convinga parintii, scrie Forbes.

Noul raport tehnic al AAP, publicat la sfarsitul lunii august, le lasa mai multa mana libera pediatrilor care refuza sa accepte sau sa mentina ca pacienti familiile care refuza sa vaccineze. AAP le transmite pediatrilor ca este acceptabil sa recurga la aceast solutie dupa ce au epuizat toae metodele de convingere.

"Decizia de a respinge familiile care continua sa refuze imunizarea nu este una care ar trebui luata cu usurinta, si nu ar trebui sa fie fara a vea in vedere si fara a respecta punctul de vedere al parintilor. Cu toate acestea, fiecare pediatru poate considera respingerea familiilor care refuza sa vaccineze drept o optiune acceptabila", spune raportul.