Presedintele rus Vladimir Putin l-a numit joi pe seful Parlamentului, Serghei Nariskin, in fruntea Serviciului de Informatii Externe (SVR), spionajul rusesc in strainatate, scrie AFP.

Serghei NariskinFoto: Captura Youtube.com

"Dvs, ca si noi toti, sunteti constient de situatia in care suntem. Intelegeti pana la ce punct reusita acestui serviciu este importanta pentru stabilitatea si dezvoltarea tarii noastre", i-a spus Vladimir Putin lui Nariskin, potrivit imaginilor transmise de televiziunile rusesti.

Figurand pe lista persoanelor sanctionate de UE din cauza crizei ucrainene, Serghei Nariskin, 61 de ani, era din 2011 presedintele Dumei, camera inferioara a Parlamentului. Este un apropiat al lui Vladimir Putin, cu care a inceput sa colaboreze la inceputul anilor 1990, cand cei doi lucrau la primaria din Sankt Petersburg. Potrivit biografiei oficiale, a lucrat anterior la ambasada URSS la Bruxelles. Presa rusa in prezinta ca pe un fost agent al KGB, la fel ca si Vladimir Putin.

Numirea sa vine la mai putin de o saptamana dupa succesul partidului puterii Rusia Unita la alegerile parlamentare. Partidului lui Putin a castigat peste 50% din voturi si dispune de un numar record de deputati in Duma - 343.

Predecesorul sau in fruntea SVR, fostul premier Mihail Fradkov, ocupa aceasta functie din 2007. Acesta se va muta acum in consiliul de administratie al societatii rusesti a cailor ferate.

SVR este succesorul Primei directii generale a KGB, serviciul sovietic de spionaj. Dupa caderea URSS, activitatile KGB au fost divizate in doua entitati separate, SVR (Serviciul de Informatii Externe) si FSB (Serviciul Federal de Securitate) insarcinat cu informatiile din Rusia si contraspionaj.