Londra a protestat miercuri fata de un manifest distribuit de Guvernul ungar si care evoca "zone de anarhie" in Marea Britanie, intre alte tari din Uniunea Europeana, din cauza unui exces de imigranti, inaintea unui referendum impotriva repartizarii refugiatilor in UE, relateaza AFP, citata de News.ro.

"Acest manifest este in mod evident inexact. Nu exista niciun loc in regatul Unit in care legile tarii sa nu fie aplicate", a reactionat Ministerul britanic al Afacerilor Externe, iar Ambadada Marii Britanii la Budapesta a protestat la randul ei.

Campania Guvernului ungar, care organizeaza pe 2 octombrie un referendum impotriva repartizarii refugiatilor in UE, afirma ca 900 de "zone de anarhie" cu populatie straina exista in Europa.

In aceste 900 de "zone de anarhie", in care locuieste "un numar important de imigranti" - la Paris, Londra, Stockholm sau Berlin - autoritatile au "putin control sau deloc", se poate citi in acest manifest distribuit de catre Guvernului premierului populist de dreapta Viktor Orban.

"Exista zone de anarhie in Europa, iar noi nu vrem zone de anarhie in Ungaria", a pledat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto intr-o emisiune la BBC.

Aproximativ opt milioane de unguri sunt chemati sa raspunda, pe 2 octombrie, la intrebarea "Vreti ca Uniunea Europeana sa decreteze o relocalizare obligatorie a unor cetateni care nu sunt ungari in Ungaria fara apropbarea Parlamentului ungar?".

Tabara "nu", sustinuta printr-o campanie masiva a Guvernului, pare sigura de o victorie cu o majoritate zdrobitoare, potrivit sondajelor.

Opozitia si ONG-urile denunta cu regularitate o "campanie a fricii" si o "atmosfera de ura" fata de migranti, intretinute de Guvern cu ocazia acestui referendum.