Mai multe partide din Germania au suferit atacuri cibernetice, in conditiile in care Berlinul acuzase in mai Rusia de mai multe atacuri de acest tip, inclusiv impotriva parlamentului german, potrivit AFP.

Parlamentari si colaboratori ai partidului cancelarului Angela Merkel, CDU, sau formatiunea stangii radicale Die Linke au primit intre 15 si 24 august mailuri care pareau sa provina de la "cartierul general al NATO", a aratat cotidianul Suddeutsche Zeitung si televiziunile publice regionale NDR si WDR.

Potrivit unor documente consultate de AFP, Biroul federal pentru securitate informatica (BSI) si informatiile interne (Verfassungsschutz) avertizeaza deputatii germani fata de astfel de atacuri, fara a preciza insa de unde provin.

Mailurile, care propune destinatarilor informatii legate de recentul cutremur din Italia sau despre tentativa de puci din Turcia, contin un link ce, odata activat, poate lansa pe computerele vizate un soft de spionare, arata presa germana, care citeaza "experti guvernamentali" potrivit carora atacul provine de la hackeri rusi.

Potrivit agentiei germane DPA, "surse din serviciile de securitate" afirma si ele ca Rusia ar putea fi responsabila de acest atac.

Seful BSI, Arne Schonbohm, citata de Suddeutsche Zeitung, a precizat ca a informat partidele despre acest atac care a fost reperat de NATO si de serviciile externe germane (BND).

"Tinand cont de contextul american, era important pentru mine ca partidele sa se poate proteja impotriva oricarui act de spionaj", a declarat el, referindu-se la atacurile cibernetice suferite in august de Partidul Democrat american, si unde experti au evocat ipoteza unei actiuni din Rusia.

Odata cu apropierea alegerilor parlamentare, in toamne lui 2017, in Germania, BSI se teme ca hackeri ar putea incerca sa se amestece in campanie pentru a influenta sau manipula alegerile, afirma cele trei media germane.

In mai, serviciile secrete germane acuzasera hackeri rusi, ghidati de spionajul rusesc, ca se afla in spatele unor campanii de atacuri cibernetice care au vizat in special Bundestagul (camera inferioara a Parlamentului german) anul trecut.

Acelasi grup, denumit Sofacy sau APT 28, a vizat NATO si televiziunea franceza TV5, potrivit unei surse judiciare.