Treizeci de tari vor confirma in mod oficial miercuri adeziunea la acordul de la Paris privind schimbarile climatice, ceea ce aduce mai aproape punerea in aplicare efectiva a acestuia, a anuntat marti ONU. Aceste tari vor depune instrumentele de ratificare cu ocazia Adunarii Generale a ONU, scrie AFP.

Sunt mai multe tari din America Latina (Argentina, Brazilia, Mexic), precum si Singapore, Thailanda, Bangladesh si Emiratele Arabe Unite, in special.

Franta, care si-a finalizat procedura de ratificare nationala din iunie anul trecut, , va prezenta de asemenea la ONU un document in acest sens.

Pentru ca UE sa ratifice intr-adevar un acord international presupune ca documentul sa fie inainte ratificat de fiecare stat membru. Acordul incheiat la Paris in decembrie 2015 isi propune sa mentina incalzirea globala sub 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

Pentru a intra in vigoare trebuie sa fie ratificat de 55 de tari, care trebuie sa totalizeaza 55% din emisiile de gaze cu efect de sera. Deocamdata, marti, cifra este de 29 de tari, reprezentand 40% din emisiile, in conformitate cu Conventia-cadru a ONU privind schimbarile climatice.

Presedintele SUA, Barack Obama, a indemnat marti tarile semnatare ale Acordului de la Paris privind schimbarile climatice ca este urgent sa fie pus cat mai repede posibil in aplicare pentru a nu lasa aceasta problema generatiilor viitoare.