Noul premier britanic, Theresa May, a promis marti in plenul Adunarii Generale a ONU ca Marea Britanie va ramane un "partener solid si de incredere" pe scena internationala, in pofida deciziei britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Theresa May si-a preluat mandatul in iulie, dupa votul asupra Brexitului care a zguduit Europa si l-a fortat pe predecesorul sau, David Cameron, sa demisioneze.

Londra a fost intotdeauna "un partener international deschis spre exterior", a afirmat ea in primul sau discurs in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite.

"Iar lucrurile vor ramane la fel", a dat asigurari Theresa May. "Pentru ca atunci cand britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, nu au votat pentru a se izola si a intoarce spatele partenerilor nostri din lume", a mai spus ea.

Theresa May a afirmat ca Marea Britanie, unul dintre cei cinci membri permanenti cu drept de vot ai Consiliului de Securitate al ONU, va "continua sa isi respecte angajamentele" in domeniul luptei impotriva saraciei, ajutorului pentru dezvoltare, apararii in cadrul NATO sau al luptei impotriva schimbarilor climatice.

In acest sens, ea a facut cunoscut ca Londra intentioneaza sa duca la bun sfarsit "inainte de sfasitul anului" procedura de ratificare nationala a Acordului de la Paris privind schimbarile climatice.

Premierul britanic a reamintit ca Londra si-a sporit contributia la operatiunile ONU de mentinere a pacii, desfasurand suplimentar Casti Albastre in Somalia si Sudanul de Sud.

Ea a pus accentul in mod deosebit asupra traficului de fiinte umane, subliniind ca Nigeria a fost primul beneficiar al noului fond creat de Londra si destinat sa opreasca traficul spre Marea Britanie.

De asemenea, Theresa May si-a consacrat o buna parte a discursului unei pledoarii pentru o politica mai stricta fata de migrantii care se indreapta catre Europa.

Premierul britanic a insistat asupra necesitatii de a se face o diferentiere a refugiatilor de migrantii economici si de a-i obliga pe solicitantii de azil sa isi depuna cererea in prima tara sigura in care au ajuns in periplul lor, Turcia, Liban sau Iordania pentru sirienii care fug din calea razboiului.

"Tarile trebuie sa fie capabile sa isi controleze frontierele", a mai afirmat premierul britanic, Theresa May, citata de AFP.