Fostul premier britanic Tony Blair a anuntat marti ca va lichida cea mai mare parte a structurii sale corporative dedicate activitatilor de lobby si consultanta, pentru ca de acum inainte sa se concentreze pe activitatile non-profit, relateaza postul BBC si agentia EFE, citate de Agerpres.

Tony Blair (foto arhiva)Foto: Agerpres

Intr-un comunicat emis de biroul sau, fostul lider laburist a anuntat ca a decis inchiderea Tony Blair Associates, o organizatie ce regrupeaza societatile Windrush Ventures si Firerush Ventures, prin intermediul carora Blair a consiliat guverne si companii.

El a precizat ca "rezerve financiare substantiale" de care dispune in prezent aceasta structura vor fi alocate activitatilor non-profit, carora "va continua sa le dedice o mare parte din timpul sau".

"In ultimii noua ani am construit un grup de organizatii care au circa 200 de angajati si lucreaza cu peste 20 de tari pe intreg cuprinsul lumii. A sosit momentul sa ducem acest lucru la un nou nivel", mentioneaza Blair intr-un e-mail trimis angajatilor sai.

"Cum am indicat in decembrie la intalnirea noastra anuala cu intreg colectivul, doresc sa ne extindem activitatile si sa aduc totul sub un singur acoperis (...) Doresc de asemenea sa imi dedic cea mai mare parte a timpului activitatii non-profit pe care o desfasuram. De fapt, asa s-a intamplat in ultimii doi ani, insa trebuie sa reflectam aceasta schimbare in modul in care suntem structurati", a explicat el.

In mesajul trimis angajatilor sai, Blair mai precizeaza ca va pastra doar un numar redus de contracte comerciale, iar 80% din timp si-l va dedica activitatilor non-profit.

Potrivit datelor publicate in ianuarie de ziarul The Telegraph, societatea Windrush Ventures detinea anul trecut conturi bancare ce insumau aproximativ 12,5 milioane de lire sterline, in timp ce rezervele din conturile societatii Firerush Ventures erau de circa 1,2 milioane de lire.

La randul sau, cotidianul The Guardian a scris ca familia Blair - respectiv sotia sa, Cherie, si cei patru copii - detine in Marea Britanie proprietati imobiliare a caror valoare totala estimata este de circa 27 de milioane de lire sterline.

Tony Blair a fost criticat adesea pentru castigurile substantiale obtinute din activitatile de lobby si consultanta prestate atat pentru guvernele altor tari, cat si pentru companiile multinationale dupa ce a parasit scena politica, in anul 2007.