Nicolas Sarkozy a decis si el sa apese puternic pe pedala nationalismului, afirmand joi, intr-o intalnire electorala la Franconville (Val d'Oise), ca orice persoana are datoria ca, din momentul in care a primit cetatenia franceza, "sa traiasca precum un francez iar stramosii nostri sunt galii". O declaratie care i-a atras un val de critici din tot spectrul politic, noteaza Le Figaro.

Nicolas Sarkozy si Carla Bruni, inainte de anuntul candidaturiiFoto: Agerpres/AP

Primii care l-au criticat au fost adversarii sai in alegerile primare ale dreptei, in urma carora va fi ales candidatul la presedintie. "Zambesc, zambesc un pic", a spus primarul de Bordeaux, Alain Juppe, la France Info.

"Ar insemna ca suntem toti la fel, ca ne taiem radacinile. Dar, cand tai radacinile unui copac, moare", a adaugat el.

"Ar trebui sa mearga la un curs de istorie dl Sarkozy, de care are vizibil nevoie", a declarat si ministrul Educatiei nationale, Najat Vallaud-Belkacem, la iTELE. "Da, sunt printre stramosii nostri galezi, Dar si romani, normanzi, celti, burgunzi (...) corsicani (...) Guadelupe, Martinica, arabi, italieni, spanioli ... Aceasta este Franta", a spus ea.

Deputatul ecologist si vicepresedinte al Adunarii Nationale, Francois de Rugy, l-a atacat dur pe Sarkozy, pe numele sau intreg Nicolas Paul Stephane Sarkozy de Nagy-Bocsa. "Eu sunt francez si stramosii mei sunt celti, celti, bretoni, normanzi si lotharingieni", a aratat acesta, reamintind ca, la discursul de investitura din 2007, Sarkozy spunea, referindu-se la el: "micul francez cu sange amestecat".

"M-au invatat pe mine, micul francez cu sange amestecat, dragostea pentru Franta si mandria de a fi francez", afirma el, la acel moment.