Suedia va acorda facilitati fiscale importante pentru reparatii, de la frigidere la incaltaminte, pentru ca cetatenii sa nu se mai grabeasca sa arunce lucrurile vechi
Coalitia aflata la guvernare, formata din social-democrati si verzi, este pe cale sa inainteze marti in parlament un proiect de lege care prevede reducerea TVA de la 25% la 12% la reparatiile efectuate la biciclete, incaltaminte, imbracaminte, etc.
De asemenea, va initia un proiect de ca permite oamenilor sa ceara returnarea din impozitele pe venit a jumatate din costul manoperei la aparatura precum frigidere, cuptoare, masini de spalat rufe si masini de spalat vase.
"Credem ca astfel se va reduce substantial costurile si va fi mai rational din punct de vedere economic sa-ti repari bunurile", a spus Per Bolund, ministrul suedez pentru piete financiare si problemele consumatorilor.
El spera ca nu numai se va reduce costul reparatiilor, ci si ca va aparea o noua industrie a serviciilor de reparatii, generand atat de necesarele locuri de munca pentru noii imigranti, ce au un nivel redus de educatie.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
A ne reduce consumul e util bugetului propriu individual, ajuta si planeta, combatem si consumerismul producator de epidemii de obezitate si boli cardio-vasculare.
Dar nu e util bugetului local si national (mai putin tva, mai putine afaceri, intreprinderi mai mici) si nu incurajeaza cercetarea-dezvoltarea aplicata.
Cat despre ideea stangista ca poti "integra" imigrantii doar daca le dai ceva sa lucreze si ei, e una partial utopica, pentru ca existe numeroase contraexemple din tari cu traditie in importul de astfel de imigranti fara calificare (megrebini si africani).
Franta asigura educatie scolara gratuita, chiar si calificari la nivel de liceu profesional, tot gratis, acorda si scutiri de impozite pentru societatile care creeaza locuri de munca in "zone dificile" (adica cartiere de imigranti). Si tot nu a reusit sa integreze decat partial imigrantii, o parte dintre teroristii care au lovit-o fiind "productie proprie" (oameni nascuti, educati si calificati acolo).
Suedia se confrunta cu mari dificultati legate de valul migrator musulman din 2015 (si care continua si in 2016, prin Italia in special), a primit circa 130.000 de "refugiati" si pentru 2016 ar vrea sa limiteze intrarile de acest gen la doar 35.000.
Guvernul suedez de stanga e in favoarea "cotelor obligatorii de imigranti non-UE".
In acelasi timp este o stare de criza si mi-e teama ca razboiul nu este foarte departe asa ca astfel de metode de mentenanta pot fi utile. Suedezii sunt cred unii dintre cei care au inceput sa recomande populatiei sa faca stocuri de hrana si apa asa ca exista o strategie in spate.
Valul migrator musulman a fost drastic redus dinspre Orientul Mijlociu dupa ce s-a ajuns la un acord financiar cu Turcia si cred ca se va reduce la un nivel integrabil. Problema este intradevar Africa unde Italia si Spania nu sunt in stare sa faca fata valului migrator. De asemenea prostia americanilor a facut ca prin distrugerea Libiei sa ofere o poarta de pompare pentru milioane de fomisti negrii. Dat fiind ca in Africa nu exista institutii credibile, practic nu avem o imagine realista de ansamblu cu privire la situatia demografica care pompeaza milioanele de imigranti. Nici America nu sta mai bine si am vazut statistici cu milioane de imigranti somalezi pompati in US de-a lungul a 3 administratii.
Realitatea dura e ca valul de imigranti nu poate fi oprit artificial, poate fi doar administrat, distribuit, impartit tuturor. Metoda de oprire naturala e ca imigrantii sa vina pana cand, ori ii vor inlocui pe localnici societatea se va prabusi si va disparea atractivitatea economica pentru ceilalti, ori vor fi respinsi de localnici iar ceilalti vor considera ca desi beneficiile sunt mari, riscurile sunt si mai mari asa ca vor renunta.
nedumerieririle mele sunt urmatoarele:
1. Bugetul local. Orice "incurajare fiscala" este dezavantajoasa in prima etapa. Ulterior exista si o amortizare a efortului financiar (noile meserii care prospera).
2. "nu incurajeaza cercetarea-dezvoltarea aplicata". Nici aruncatul la gunoi a unui frigider cu o singura piesa stricata nu incurajeaza. Cercetarea-dezvoltare nu prea se impleteste cu depanarea. cu alte cuvinte, ma indoiesc ca cercetarea o sa ofere dispozitive care nu se strica...
Comentariul tau este bun, de altfel. Partea cu imigrantii si noile meserii mi se pare chiar de rasul curcilor:)))
Nu e rau dar cred ca protejarea mediului inconjurator e o problema mult mai mare decat imigrantii.
Traim intr-o lume tare ciudata...where the f*ck is the common sense?!?!?!?
Problema era ca se infunda gaura din spate prin care curge excesul de condens, lucru care se rezolva rapid cu un pai (sau orice asemanator si 3-4 miscari sus-jos) insa oamenii au ajuns asa de ingusti la minte incat le e greu macar sa caute de unde vine problema.
Sunt atatea lucruri care se pot repara super usor si le-ai mai folosi inca pe atat pentru ca nu ai efectiv nevoie de un produs nou.
Pentru mai multe info cautati pe gugal: planned obsolescence
Ori un deficit de 8 miliarde trebuie acoperit cumva.
Uneori efortul este mult mai mare pentru a repara ceva decat pentru a face ceva nou.
De pilda, mult mai greu este sa restaurezi o mobila veche decat sa fabrici una noua. Cam asa si la ceva frigidere si masini de spalat de peste 10 ani.
Dar la telefoane? Poate ca, pe linia asta, ar trebui sa se interzica iPhone si toate modelele la care nu se poate schimba bateria, ci, cand se strica, se arunca cu totul...