Premierul Slovaciei Robert Fico: UE se va asigura că Brexitul va fi un proces "foarte dureros" pentru Marea Britanie
Robert Fico a afirmat ca Marii Britanii nu i se va permite sa transforme muncitoriii care fac parte din statele membre UE in "cetateni de clasa a doua", in timp ce statul britanic inca se bucura de beneficiile pietei libere.
Acesta a declarat publicatiei Financial Times ca: "va fi foarte dificil pentru Marea Britanie, foarte dificil".
Potrivit lui Fico, Uniunea Europeana va folosi Brexitul pentru a demonstra celorlalte state membre importanta ramanerii in UE. Fico a adaugat ca desi o respecta pe Theresa May, premierul Marii Britanii, nu invidiaza pozitia actuala a acesteia. Alaturi de ceilalti muncitori din UE, Slovacia va solicita "tratament egal" pentru cetatenii slovaci care lucreaza in Marea Britanie.
Potrivit lui Fico, in Europa de Est exista o stare de "nervozitate si teama" in privinta liberei circulatii a muncitorilor UE in Marea Britanie.
Premierul Theresay May a refuzat sa garanteze statutul cetatenilor UE din Marea Britanie, dar a insistat asupra faptului ca doreste ca acestia sa ramana in statul britanic, in cazul in care si britanicii sunt respectati in celelalte statele membre UE. In prezent exista peste un milion de muncitori din Europa de Est in Marea Britanie, care se bucura de drepturile de sedere.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
UE va pierde un membru cu mare greutate (PIB, populatie, influenta diplomatica la nivel mondial) si va cunoaste in anii urmatori o noua criza pentru a re-echilibra raporturi interne (in special a contrabalansa cumva hegemonia germanica asupra UE).
UK va pierde accesul simplu si netaxat la o piata de peste 450 de milioane locuitori, va pierde forta "argumentului de membru UE" in negocieri internationale, va pierde multinationale care sunt acolo doar pentru ca puteau intra usor pe piata UE, va pierde o parte din imaginea pozitiva pe care o avea in Europa.
Tarile UE care vor mai multa "integrare" economica, militara si politica (inclusiv pe baza unor reforme) vor refuza sa acorde UK orice fel de avantaj la iesire, pentru ca ar insemna sa incurajeze alte Brexituri.
Ce avantaj ar mai fi calitate de membru UE daca un stat care nu e membru si pe teritoriul caruia sunt batuti si asasinati cetateni UE din ura (cazuri recente de polonezi) ar avea aceleasi drepturi ca un membru fara sa aiba si obligatiile financiare ale unui membru ?!
Cum spunea un cititor Hotnews, ar fi mai bine in cazul respectiv daca toate statele ar iesi din UE, aceasta ar ramane un ONG la Bruxelles si am avea toti "relatii speciale" cu UE fara sa avem obligatii. Adica o imposibilitate.
Britanicii nu vor avea avantaje, nu au cu ce "santaja" UE (cum o poate face Erdogan de ex.), e unul dintre motivele pentru care Londra trage de timp cat poate.
E totusi uimitor cum descopera si liderii UE ca nu se pot acorda doar drepturi fara sa fie insotite si de niste obligatii (pentru ca asta e echilibrul in drept).
Adesea sunt complet iresponsabili in plan extern si intern, creand drepturi si acordand avantaje fara a cere obligatii in compensatie. Criza "refugiatilor" a demonstrat-o din plin !