Guvernatorul statului Miranda, Henrique Capriles, lider al opozitiei venezuelene, a decretat luni starea de urgenta alimentara din cauza "lipsei de hrana" pentru scoli, relateaza AFP, citata deAgerpres.

"Decretam urgenta alimentara in statul nostru", a declarat intr-o conferinta de presa acest lider al opozitiei care il acuza pe presedintele Nicolas Maduro de penuria de alimente si medicamente care loveste tara.

Opozitia venezueleana, care a castigat alegerile legislative la sfarsitul lui 2015, cere insistent organizarea unui referendum revocator pentru a scurta mandatul actualului sef al statului.

Starea de urgenta alimentara in Venezuela permite deblocarea de resurse pentru a furniza alimente scolilor, caminelor pentru pensionari sau persoane cu handicap, dezvoltarea cooperarii dintre firmele private si ONG-urile din acest sector.

"Ne aflam in fata unei probleme provocate de lipsa de hrana, nu exista suficienta hrana pentru locuitorii acestei tari", a acuzat Henrique Capriles.

Venezuela, a carei economie este devastata de prabusirea cursului petrolului, are in prezent cea mai mare rata a inflatiei la nivel mondial, estimata de FMI la 720% pentru anul in curs, si o penurie care afecteaza 80% din alimente si medicamente, in lipsa dolarilor pentru a le importa.

Presedintele Nicolas Maduro, care a gazduit la sfarsitul saptamanii un summit al Miscarii de Nealiniere, a afirmat sambata intr-un discurs ca guvernul sau este victima unui "atac imperialist" din partea SUA si a unui "razboi economic" care incearca sa-l destituie.

Cu 2,7 milioane de locuitori, Miranda este al doilea stat ca populatie din Venezuela, tara cu 27,2 milioane de locuitori, potrivit ultimului recensamant din 2011.