Presedintele Vladimir Putin a afirmat luni ca rusii au ales "stabilitatea", dupa victoria zdrobitoare la alegerile parlamentare ale partidului sau Rusia Unita, care a castigat majoritatea absoluta si un numar record de fotolii in Duma de stat, scrie AFP.

Putin a reamintit, in cadrul unei reuniuni cu guvernul, ca scrutinul de duminica s-a derulat in contextul unei crize economice, provocata de prabusirea preturilor la hidrocarburi si de sanctiunile occidentale legate de criza ucraineana, care au afectat puternic puterea de cumparare a populatiei.

"Tinand cont de aceste dificultati, de neprevazut si de riscuri, oamenii au ales stabilitatea si au avut incredere in guvern, care se sprijina pe Rusia Unita in Parlament, pentru a actiona in interesul lor. Rezultatele alegerilor sunt bune (...) dar va trebui sa muncim", a comentat el.

Rusia a obtinut majoritatea absoluta cu circa 54,2% din voturi, dupa numararea a peste 99% din voturi, potrivit Comisiei electorale centrale.

Modalitatea scrutinului - jumatate proportional, jumatate majoritar - a accentuat succesul candidatilor din Rusia Unita, care ar putea obtine cel putin 343 dintre cele 450 de fotolii ale Dumei, camera inferioara a Parlamentului, fata de 238 la alegerile precedente.

Putin a subliniat a vorbit insa si despre necesitatea de a fi ascultate toate partidele, "inclusiv cele care nu au putut intra in Parlament", si despre "continuarea dezvoltarii multipartitismului si a societatii civile".

Rusia Unita va conduce parlamentul cu cele trei partide care sustin deciziile guvernului: Partidul Comunist, cu 13,4%, nationalistii de la LDPR cu 13,2% si Rusia Dreapta cu 6,2%.

Opozantii liberali de la Parnas si Iabloko nu au obtinut insa decat scoruri simbolice intr-o campanie in care au fost luati in deradere de televiziunile de stat, ca de obicei.

ONG-ul care militeaza pentru drepturile alegatorilor Golos a apreciat ca alegerile au fost marcate de "mai putine falsificari grosiere si directe ca in 2011", dar sunt "departe de a putea fi calificate corecte si libere" din cauza locului ocupat de Rusia Unita in campania electorala.

Observatorii OSCE au caracterizat votul drept "mai transparent", dar au subliniat mentinerea restrictiilor in ceea ce priveste libertatile fundamentale si drepturile politice.