Uniunea Europeana doreste sa dea un exemplu si sa se asigure ca Brexitul va fi "foarte dureros" pentru Regatul Unit, a declarat luni premierul slovac, Robert Fico, potrivit AFP.

BrexitFoto: AGERPRES

"UE se va folosi aceasta ocazie pentru a le spune oamenilor: Ascultati, acum veti vedea de ce este important sa ramaneti in UE", a declarat pentru Financial Times, Fico, a carui tara detine in prezent presedintia rotativa a UE.

"Desi aceasta este a cincea economie mondiala, va fi foarte dureros pentru Marea Britanie", a insistat prim-ministrul slovac, calificand drept "cacealma" optimismul afisat de guvernul britanic.

Aceste observatii contrasteaza cu declaratiile altor lideri europeni care neaga ca ar dori sa "pedepseasca" Marea Britanie pentru votul de Brexit.

"Nu vrem sa negociem (Brexitul - n.red.) intr-un mod care ar pedepsi Regatul Unit si pe britanici, dar trebuie sa ne asiguram ca interesele Europei si interesele Frantei sunt aparate", a declarat secretarul stat francez Axelle Lemaire, aflata vineri in vizita la Londra.

Liderii UE, reuniti vineri la Bratislava, fara Marea Britanie, au abordat succint subiectul Brexit in timpul unui pranz de lucru.

Ei se asteapta activarea procedurii de exit de catre Marea Britanie, inainte de inceperea negocierilor, ceea ce britanicii nu intentioneaza sa faca inainte de 2017, cel mai bun caz.