Armistitiul de 7 zile declarat de armata siriana a expirat la miezul noptii, fara a fi facut luni, pana la aceasta ora, un anunt privind prelungirea sa. "Regimul de calm" a fost anuntat in 12 septembrie, dupa um acord temporar de incetare a focului, negociat de Statele Unite si Rusia, transmite Reuters.

Razboiul din SiriaFoto: Captura YouTube

Rebelii si guvernul de la Damasc s-au acuzat reciproc de numeroase incalcari ale acordului, al doilea incheiat in acest an.

In declaratia in care era anuntata "perioada de calm", armata preciza ca expira duminica, la ora locala 23:59.

Un reprezentant al rebelilor a declarat luni ca "practic, armistitiul a esuat si s-a incheiat", scrie Reuters.

"Cred ca, practic, a esuat si s-a incheiat", a declarat Zakaria Malahifji, seful biroului politic al grupului Fastaqim, din Alepp, adaugand ca ramane de vazut daca se poate face ceva "in teorie" pentru a salva armistitiul.

Intrebat daca asteapta ajutoare in zonele controlate de rebeli in zona estica a Alepp, acest a declarat: "Nu exista nicio speranta. Au fost mai multe zire de amanari. In fiecare zi apare un pretext. Nu exista nicio speranta ca vreun ajutor sa vina in curand".

In declaratii facute pentru reuters in orasul turc Gaziantep, Zakaria Malahifji a mai precizat ca grupurile rebele se pregatesc de noi actiuni militare, spunand ca "imi imaginez ca in viitorul apropiat vor exista actiuni efectuate de catre factiuni".