Noua Agentie Europeana pentru Paza de Frontiera si de Coasta va fi operationala pana la sfarsitul anului 2016, urmand sa asigure protectia frontierelor externe ale Uniunii Europene, a anuntat duminica premierul slovac Robert Fico la postul ceh de televiziune CT, citat de AFP.

Robert FicoFoto: AGERPRES

"Proiectul este foarte clar: Agentia Europeana pentru Paza de Frontiera si de Coasta va deveni operationala pana la sfarsitul anului, cu tot ceea ce implica acest lucru", a precizat premierul Slovaciei, tara care asigura in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene.

Robert Fico a adaugat ca "toate demersurile legislative au fost efectuate".

Premierul slovac a facut acest anunt la doua zile dupa summit-ul european de la Bratislava, unde au fost discutate cu prioritate protectia frontierelor externe ale UE, lupta impotriva terorismului si relansarea apararii europene.

"Summit-ul de la Bratislava a demonstrat ca, atata timp cat vorbim despre valul de migratie, politia UE a fost un esesc", a mai spus Robert Fico.

Oficialul slovac a adaugat ca "Este ceea ce spunem de la inceput (in cadrul Grupului de la Visegrad, din care fac parte Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia): trebuie sa protejam frontiera externa si sa nu permitem intrarea imigrantilor ilegali, aceasta este singura solutie".