Partidul Rusia Unita, aflat la putere, a obtinut 44,5% din voturi la alegerile parlamentare desfasurate duminica, potrivit unui exit poll realizat de institutul de stat VTsIOM, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul Rusia Unita (conservator, centru-dreapta), formatiune condusa in prezent de premierul Dmitri Medvedev, obtinuse 49% din voturi la alegerile precedente din 2011.

Conform exit-pollului, Partidul nationalist LDPR (extrema-dreapta) s-a clasat pe locul al doilea, cu 15,3% din voturi, urmat de Partidul Comunist (extrema-stanga) - 14,9% si Rusia Dreapta (extrema-stanga) - 8,1%.

Partidele liberale de opozitie, singurele care il critica deschis pe presedintele rus Vladimir Putin, nu au reusit sa treaca de pragul de 5%necesar pentru reprezentarea in Parlament. Unii dintre candidatii acestor partide ar putea totusi obtine mandate de parlamentari in votul din circumscriptii.

UPDATE 22.00 Presedintele Vladimir Putin saluta victoria partidului de guvernamant in alegeri: "Oamenii vor ca situatia politica sa fie stabila"

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca partidul de guvernamant Rusia Unita a castigat alegerile legislative de duminica, transmite Reuters.

"Putem spune cu certitudine ca partidul a castigat", le-a declarat Putin membrilor de campanie la sediul partidului Rusia Unita, stand alaturi de liderul formatiunii, prim-ministrul Dmitri Medvedev.

Facand aluzie la incetinirea accentuata a economiei Rusiei, Putin a spus: "Situatia nu e usoara, oamenii simt asta, dar vor si spera ca situatia politica sa fie stabila".

-------

In cadrul acestui scrutin s-au inscris peste 6.500 de candidati, proveniti de la 14 partide, care vor concura pentru cele 450 de mandate din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus).

Alegatorii vor trebui, de asemenea, sa reinnoiasca unele parlamente regionale si sa-si aleaga guvernatorii.

Vladimir Putin, a carui popularitate a atins un nivel record de circa 80%, indeosebi datorita alipirii Crimeii, salutata in mod larg de catre rusi, si partidul sau, Rusia Unita, care domina in prezent Duma de Stat, iau in considerare acest scrutin in mod calm, fiind asigurati de o victorie care l-ar putea propulsa pe presedinte catre un al patrulea mandat, daca se decide sa se prezinte la alegerile prezidentiale din 2018.