Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat sambata ca statele europene trebuie sa ia in considerare ce s-a intamplat cu criza ucraineana, dar si eforturile depuse de partea rusa in vederea destabilizarii Uniunii Europene, desi Rusia nu este un stat "inamic", informeaza Novinite, citat de News.ro.

"UE trebuie sa ia in considerare ce s-a intamplat cu criza ucraineana. Ceea ce ma deranjeaza personal este ca foarte putini politicieni bulgari si-au declarat public pozitia cu privire la criza. Multi politicieni bulgari nu au spus niciun cuvant pana in prezent cu privire la faptul ca un stat a ocupat teritoriul unui alt stat suveran printr-un referendum considerat ilegal", a declarat liderul bulgar intr-un interviu radio.

De asemenea, presedintele a tinut sa-si clarifice propria pozitie in ceea ce priveste politica rusa.

Rosen Plevneliev a precizat ca Rusia depune eforturi considerabile in vederea destabilizarii UE, iar aceste eforturi sunt vizibile inclusiv in Bulgaria.

"Inainte de toate, noi trebuie sa intelegem ca s-a schimbat situatia cu Rusia. Din pacate, este o situatie drastic diferita - Rusia nu este un inamic, dar este un oponent. Ideea nu este de a purta un razboi. Insa suntem martorii unor eforturi din partea Rusiei de a destabiliza UE. Aceste eforturi pot fi vazute din Bulgaria', a avertizat presedintele bulgar.