Uniunea Europeana are capacitatea de a absorbi circa un milion de refugiati anual, iar reglementarile privind distribuirea extracomunitarilor pot fi impuse prin vot majoritar daca nu se pot lua decizii prin consens, afirma ministrul suedez al Justitiei si Imigratiei, Morgan Johansson.

"Continentul european trebuie sa asume partea de responsabilitate in criza mondiala a refugiatilor", a declarat Morgan Johansson, conform Mediafax.

"Suntem cel mai bogat continent din lume si este evident ca, daca cineva poate gestiona o astfel de criza, in mod clar este Europa cu 500 de milioane de locuitori", a adaugat Johansson.

Circa 1,3 milioane de imigranti din Africa si Orientul Mijlociu au ajuns in Europa in cursul anului 2015, in principal din Siria, Irak si Afganistan.

Referindu-se la instituirea unui mecanism permanent de distribuire a refugiatilor, in contextul reticentei tarilor central si est-europene, Johansson a precizat: "Daca nu se pot lua decizii consensuale, exista reguli in procesul decizional care pot fi utilizate - votul prin majoritate. Uniunea Europeana trebuie sa poata primi un milion de refugiati anual".

Suedia a primit in anul 2015 un numar-record de 163.000 de solicitanti de azil, dar anul acesta ar putea accepta doar circa 35.000.