Un proiect de creare a norilor (''cloud seeding'') si a ploii artificiale va fi testat, luna viitoare, in Vietnam, informeaza agentia Xinhua. Compania tehnologica Sinh Xanh Science din centrul orasului Da Nang a propus guvernului acestei tari alocarea a 5.000 de miliarde de dongi vietnamezi (224 de milioane de dolari americani) pentru a cumpara nave si aeronave necesare pentru a ''fabrica'' ploaie artificiala astfel incat sa poata fi combatuta seceta si sa fie prevenite inundatiile, arata, vineri, cotidianul Tien Phong, citat de Agerpres.

Directorul general al companiei, Phan Dinh Phuong, a declarat ca navele vor pompa apa sarata in conducte amplasate la inaltimea de circa 5 kilometri cu ajutorul elicopterelor sau baloanelor, mai arata Xinhua. Conductele vor descarca apa in zonele cu cei mai multi nori de deasupra marii, iar cei mai grei dintre ei vor provoca ploi in aceste zone, astfel incat sa se evite inundatiile in regiunile urbane.

Phuong a declarat ca pentru acest proiect sunt necesare 100 de statii care sa beneficieze de prezenta navelor si a aeronavelor in zona golfului Beib. Ministerele si sectoarele de profil vor discuta despre implementarea de proba a acestui proiect de creare a ploilor artificiale in Da Nang, in luna octombrie, a adaugat acesta, potrivit sursei citate.

Ministerul vietnamez de Stiinte si Tehnologie a declarat ca acest proiect este fezabil.

Compania va utiliza, de asemenea, substante chimice produse la nivel local pe care le va pulveriza pe varful muntilor pentru a produce ploaie, a mai spus Phuong.

Crearea artificiala a norilor, o forma de interventie asupra vremii, reprezinta incercarea de a modifica tipul sau cantitatea de precipitatii care cade din acestia, prin dispersarea in aer a unor substante in scopul de a produce condens, ce intervine in procesele microfizice din nori. La nivel mondial, substantele chimice cel mai des utilizate pentru crearea norilor sunt iodura de argint, iodura de potasiu si gheata carbonica sau dioxidul de carbon solid.