Un adolescent de 15 ani arestat miercuri la Paris pentru ca era banuit ca vroia sa comita un atac jihadist a fost inculpat vineri si plasat in arest preventiv, intr-un context de amenintari alimentate de apeluri la crima lansate prin intermediul internetului, scrie AFP.

Acest licean scolarizat la Paris a fost pus sub acuzare pentru asociere cu un grup terorist criminal, a facut cunoscut o sursa judiciara.

Cazului lui se adauga cel putin altor doua in care adolescenti de 15 ani au fost incarcerati in ultimele zile pentru amenintari similare, inspirate de apelurile la crima lansate pe retelele sociale de Rachid Kassim, considerat unul dintre cei mai periculosi propagandisti francofoni ai gruparii jihadiste Stat Islamic (SI).

Investigatiile efectuate pana in prezent in legatura cu tanarul arestat miercuri contureaza profilul unui licean necunoscut serviciilor antiteroriste care avea o viata de elev normala.

"Era unul dintre cei mai buni din clasa. Vroia sa aiba note superbune pentru a-i multumi pe parinti", a marturisit unul dintre colegii sai.

Cu toate acestea, in fata anchetatorilor, adolescentul nascut in Egipt si-a aratat o alta fata, recunoscand ca a fost in contact cu Rachid Kassim pe serviciul de mesagerie codificata Telegram, potrivit unei surse apropiate anchetei. Decriptarea telefonului sau a scos in evidenta elemente care au indicat ca era gata sa treaca la actiune, a adaugat sursa.

Potrivit anchetatorilor, Rachid Kassim a inspirat, in mod mai mult sau mai putin direct, mai multe atacuri sangeroase comise recent in Franta.

Influenta sa virtuala apare si in proiectele de atentate ale unui comando feminin arestat saptamana trecuta dupa descoperirea unei masini incarcate cu butelii cu gaz in plin centrul Parisului.

Aceste arestari intervin in timp ce premierul Manuel Valls a atras atentia ca amenintarea terorista este "maxima" in Franta, lovita din 2015 de o serie de atentate care au facut 238 de morti.

In prezent, 37 de minori sunt pusi sub acuzare in anchete antiteroriste, dintre 14 sunt incarcerati (11 baieti si trei fete), potrivit unei surse judiciare.