Liderii europeni reuniti vineri la Bratislava si-au acordat un termen de sase luni pentru a elabora "viziunea unei UE atragatoare", potrivit declaratiei finale data publicitatii la finalul acestui summit informal desfasurat in absenta Marii Britanii, transmit agentiile internationale de presa.

"Cu toate ca o tara a decis sa plece, UE ramane esentiala pentru ceilalti. Suntem hotarati sa facem un succes al UE cu 27 de state membre", au afirmat liderii prezenti in capitala Slovaciei, semnatari ai Declaratiei de la Bratislava.

"UE nu este perfecta, dar este cel mai bun instrument pe care il avem pentru abordarea noilor provocari cu care ne confruntam. Avem nevoie de UE nu numai pentru a garanta pacea si democratia, ci si securitatea popoarelor noastre. Avem nevoie de UE pentru a servi mai bine nevoile si dorinta lor de a trai, a studia, a munci, a se misca si a de a prospera liber pe continentul nostru si de a beneficia de bogatul patrimoniu cultural bogat european", se mai afirma in document, potrivit Agerpres.

"Trebuie sa imbunatatim comunicarea cu ceilalti - intre statele membre, cu institutiile UE si, cel mai important, cu cetatenii nostri. Trebuie sa injectam mai multa claritate in deciziile noastre. Sa folosim un limbaj clar si onest. Sa ne concentram asupra asteptarilor cetatenilor, cu un curaj puternic pentru a contesta solutiile simpliste ale fortelor politice extreme sau populiste", au subliniat Cei 27.

"Ne-am luat angajamentul, la Bratislava, sa oferim cetatenilor nostri, in lunile care urmeaza, viziunea unei UE atragatoare, in care sa poata avea incredere si pe care o vor putea sustine", mai scrie in declaratia care precede foaia de parcurs adoptata de participantii la summit.

"Suntem increzatori ca avem vointa si capacitatea de a realiza acest lucru. Am organizat o dezbatere ampla despre prioritatile cheie pentru lunile urmatoare", mai scrie in document. Pe aceasta baza, presedintele Consiliului European, presedintia Consiliului si Comisia au propus un program de lucru (Foaia de parcurs de la Bratislava), care include, intre altele, masuri referitoare la migratie si frontierele externe.

Obiectivele acesteia sunt "de a nu se mai permite niciodata revenirea la afluxurile necontrolate de anul trecut si de a reduce numarul migrantilor ilegali". Apoi este necesara "asigurarea unui control complet al frontierelor noastre externe si revenirea la spatiul Schengen", precum si "extinderea consensului UE asupra politicilor pe termen lung privind imigratia si aplicare principiilor responsabilitatii si solidaritatii".

Ca masuri concrete, sunt avute in vedere "angajamentul deplin pentru punerea in aplicare a acordului UE-Turcia, precum si un sprijin continuu acordat tarilor din Balcanii de Vest", "angajamentul luat astazi de unele state membre de a oferi imediat asistenta pentru intarirea protectia frontierei Bulgariei cu Turcia si sprjinul continuu pentru statele aflate in prima linie". De asemenea, "pana la sfarsitul anului, Paza europeana de frontiera si de coasta va ajunge la capacitate deplina de reactie rapida, fapt prevazut intr-o lege".

La sesiunea din decembrie a Consiliului European, vor fi evaluate masurile pentru "cooperarea si dialogul cu tarile terte, care sa conduca la reducerea fluxurilor de migratie ilegala si crestere cotelor de returnare". Totodata, "trebuie sa se actioneze in continuare pentru extinderea consensului la nivelul UE in legatura cu politica pe termen lung privind migratia, inclusiv referitor la modul de aplicare a principiilor de responsabilitate si solidaritate in viitor", mai scrie in Declaratia de la Bratislava.

In domeniul securitatii interne si externe, masurile concrete vizeaza "intensificarea cooperarii si a schimbului de informatii intre serviciile de securitate ale statelor membre". Totodata, "vor fi adoptate masurile necesare pentru a se asigura ca toate persoanele, inclusiv cetatenii din statele membre ale UE, care traverseaza frontierele externe ale Uniunii, sa fie verificate in bazele de date relevante, care trebuie sa fie interconectate".

In plus, se va demara "crearea unui Sistem european de informatii si de autorizare privind calatoriile (ETIAS) pentru a permite verificarea in avans si, daca este necesar, a refuza intrarea calatorilor scutiti de vize". Nu in cele din urma, "se va depune un efort sistematic impotriva radicalizarii, inclusiv prin expulzari si interdictii de intrare in cazuri justificate, dar si pentru ca UE sa sprijine actiunile statelor membre in domeniul prevenirii".

Declaratia de la Bratislava mentioneaza ca masuri concrete faptul ca, in decembrie, Consiliul European va trebui sa decida asupra unui "plan concret implementare in domeniul securitatii si apararii, precum a modului utiliza mai bine optiunile din tratate, in special in ceea ce priveste capacitatile" fiecarei tari. Cei 27 vor actiona pentru a pune imediat in aplicare impreuna cu NATO declaratia comuna adoptata in capitala Slovaciei.