Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a respins partial, joi, actiunile a trei ucraineni, intre care si fostul presedinte prorus Viktor Ianukovici, care contestau blocarea conturilor bancare pe care le detin in Uniunea Europeana care le-a fost impusa de cele 28 de state membre ale Uniunii in martie 2014, relateaza AFP, citata de News.ro.

Instanta a anulat blocarea fondurilor in perioada 6 martie 2014-5 martie 2015 pentru "nerespectarea criteriilor de inscriere", dar a confirmat-o pentru perioada 6 martie 2015-6 martie 2016, potrivit unui comunicat al Curtii, cu sediul la Luxemburg.

Aceasta blocare, confirmata pentru a doua perioada, urmeaza sa ii impiedice sa se bucure din nou de aceste conturi, potrivit unei surse europene. La cateva luni de la revolta din Piata Maidan de la Kiev, la sfarsitul lui 2013, Consiliul UE, care reprezinta cele 28 de state membre, a decis aceasta blocare, reprosandu-i lui Ianukovici, unuia dintre fii lui si fostului sef al administratiei sale Andrii Kliuiev ca s-au facut vinovati de deturnari de fonduri publice cand au fugit din Ucraina.

In martie 2015, sanctiunile au fost prelungite pentru o noua perioada de un an, insa motivele au fost modificate pentru a tine cont de statutul penal al celor vizati, care s-a schimbat intre timp. "Blocarea era de-acum motivata prin faptul ca cei trei ucraineni faceau obiectul unei proceduri a autoritatilor ucrainene pentru deturnare de fonduri sau de active publice", se precizeaza in comunicat.

In hotararea pe care a dat-o, Curtea a apreciat ca doar aceasta motivatie da dreptul UE sa adopte asemenea sanctiuni. Pentru prima perioada de un an, Cei 28 nu puteau sa se bazeze "doar pe o scrisoare din 3 martie 2014 a Biroului Procurorului General al Ucrainei", care anunta deschiderea unor "anchete preliminare".

"Tribunalul considera ca aceasta scrisoare nu furnizeaza nicio precizare cu privire la faptele specific reprosate celor trei ucraineni si nici cu privire la responsabilitatile acestora din urma", se arata in hotarare.