Vicepresedintele Venezuelei, Aristobulo Isturiz, a afirmat joi ca referendumul cerut de opozitie pentru a incerca revocarea presedintelui Nicolas Maduro nu va putea avea loc in 2016 din lipsa de timp, transmite AFP, citata de Agerpres.

"In acest an nu va fi niciun referendum, (opozantii) nu au timp", a declarat Aristobulo Isturiz intr-o conferinta de presa la Porlamar, pe insula Margarita, in nordul Venezuelei, unde incepe sambata al 17-lea summit al Miscarii de Nealiniere.

Afirmatiile sale au fost facute in contextul in care Consiliul national electoral (CNE) urmeaza sa anunte vineri data la care opozitia venezueleana va trebui sa incerce sa stranga in trei zile patru milioane de semnaturi (20% din electorat), ultima etapa inainte ca referendumul revocator sa fie convocat.

Data la care ar putea avea loc referendumul dorit de Masa Unitatii Democratice (MUD), coalitia opozitiei majoritara in parlament, este cruciala.

Daca referendumul va avea loc pana la 10 ianuarie 2017 si va fi incununat de succes, va duce la alegeri anticipate.

In cazul in care va avea loc mai tarziu, o eventuala revocare a lui Nicolas Maduro va determina numai inlocuirea lui vicepresedintele tarii pana la sfarsitul mandatului in 2019.

Or, Aristobulo Isturiz este, ca si Nicolas Maduro, chavist, de la numele fostului presedinte venezuelan Hugo Chavez, lider al stangii latino-americane decedat in urma cu trei ani.

De altfel, in interventia sa de joi, Aristobulo Isturiz a exclus un asemenea scenariu, declarand ca nu intentioneaza in niciun caz sa il inlocuiasca pe Nicolas Maduro.

"Nu are sens sa elimini un chavist pentru a pune in loc alt chavist", a declarat vicepresedintele. "Nu voi fi presedintele nimanui", a continuat el.

Aristobulo Isturiz a mai afirmat ca liderii opozitiei se afla in prezent intr-un impas. "Pentru a schimba regimul, cum spun ei, trebuie sa puna unul de-al lor (la presedintie), iar asta se face intr-un anumit termen si ei nu mai au timp", a declarat el.

Pe de alta parte, Nicolas Maduro a prelungit pentru 60 de zile starea de exceptie decretata in ianuarie in Venezuela din cauza crizei economice cu care se confrunta tara, potrivit unui comunicat dat publicitatii joi.

Nicolas Maduro va putea recurge astfel la "mecanisme exceptionale de supervizare, control si supraveghere", potrivit documentului citat de AFP.