Asociatia italiana "Incontro di Civilta" in colaborare cu World's advanced saving project (Wasp) a reusit sa reconstruiasca in marime naturala trei comori arheologice care au fost total distruse sau avariate in Siria si in Irak, care vor fi expuse din 7 octombrie la Colosseumul din Roma, au anuntat joi organizatorii, citati de AFP.

Comori arheologice precum taurul inaripat asirian cu chip de om de la Nimrud (Irak), arhivele de la Ebla (Siria) si jumatate din tavanul Templului lui Bel din Palmira (Siria) au fost distruse in ultimii ani de membri ai gruparii Statului Islamic (ISIS).

Expertii italieni au reusit sa le reconstruiasca identic, in dimensiunile lor initiale, datorita unei serii de tehnici moderne incluzand imprimante in 3D, citeaza Agerpres.

"Am avut doua obiective: mai intai sa demonstram ca reconstruirea este posibila si apoi sa pregatim terenul pentru adevarata reconstructie in siturile de origine", a declarat presei Francesco Rutelli, fost primar al Romei si presedinte al asociatiei "Incontro di Civilta".