In orasul Bautzen, din landul german Saxonia, a avut loc miercuri noapte o ampla incursiune a fortelor de ordine pentru a pune capat unui conflict izbucnit intre cetateni germani, majoritatea membri ai unor grupari de dreapta, si un grup de refugiati, scrie Der Spiegel. In incidente au fost implicati circa 80 de cetateni germani si aproximativ 20 de solicitanti de azil.

Intre cele doua tabere s-a ajuns la atacuri verbale si fizice. Locuitorii din Bautzen au scandat sloganuri conform carora orasul Bautzen ar apartine cetatenilor germani. Martorii spun ca s-ar fi aruncat cu sticle. Conform informatiilor, refugiatii ar fi cei care au declansat conflictul.

Politistii au despartit cele doua grupuri si i-au somat pe participanti sa paraseasca piata in care se aflau. Se pare ca solicitantii de azil ar fi aruncat cu sticle si bucati de lemn in politisti. Acestia din urma au folosit bastoane si spray-uri lacrimogene.

Refugiatii au plecat apoi peste un pod in directia adapostului unde erau cazati si au fost urmariti de catre cetatenii germani. Dupa ce refugiatii au ajuns la adapost, politia i-a supravegheat, asa incat sa nu mai paraseasca incinta acestuia. Celelalte adaposturi din regiune au fost de asemenea supravegheate. Dupa declaratiile politiei, un locuitor al caminului, in varsta de 18 ani, a suferit plagi prin taiere, a caror cauza este inca necunoscuta.

Incursiunea politiei s-a incheiat in noaptea de miercuri spre joi la ora 2.30. Politia a deschis o ancheta cu acuzatii de perturbare a linistii publice si vatamare corporala.

Partidul ecologist din Saxonia a numit evenimentele din Bautzen ca fiind un "semnal de alarma". Valentin Lippmann, purtatorul de cuvant al partidului ecologist din parlamentul local al Saxoniei, a declarat pentru Der Spiegel ca "structurile de dreapta, care au devenit deja o aparitie obisnuita, trebuie in cele din urma sa fie contracarate in mod eficient". El a solicitat ca adaposturile pentru refugiati din Bautzen si imprejurimi sa fie supravegheate pentru inca 24 de ore. In Bautzen au existat in ultimele luni si alte conflicte cu privire la refugiati.