Medicul curant al candidatei democrate la presedintia SUA, Hillary Clinton, a declarat miercuri ca aceasta are o stare de sanatate buna, care ii permite sa indeplineasca atributiile prezidentiale, transmit agentiile internationale de presa, potrivit Agerpres.

Intr-o scrisoare de doua pagini transmisa presei, dr. Lisa Bardack afirma ca Clinton a suferit de o forma necontagioasa de pneumonie si i s-a prescris un tratament cu antibiotice, informeaza AFP. Restul examinarii fizice complete a dat rezultate normale, iar starea mintala este foarte buna. Recuperarea decurge bine, pacienta se odihneste, se mai arata in document, potrivit unor citate preluate de EFE. Reuters adauga, din aceeasi sursa, ca tensiunea sangvina si colesterolul sunt la niveluri normale, iar medicatia curenta a lui Clinton include un tratament pentru insuficienta tiroidiana si un anticoagulant, ca urmare a unui cheag de sange diagnosticat in 2012.

Stafful de campanie al candidatei democrate anuntase deja ca aceasta are pneumonie bacteriana, iar scrisoarea medicala care urma sa fie publicata in cursul zilei urma sa contina si date privind tensiunea sanguina si nivelul colesterolului. Clinton a fost diagnosticata vinerea trecuta, iar duminica s-a simtit vizibil rau la un eveniment public de la New York, dedicat comemorarii atentatelor de la 11 septembrie. Initial, ea a comunicat ca se va odihni pana vineri, dar ulterior a anuntat ca isi va relua campania joi.

Scrisoarea dr. Bardack arata ca nu exista niciun risc de contagiune a publicului la evenimentele de campanie si strangere de fonduri si nu a existat nici inainte de diagnosticarea infectiei, cu ajutorul unei tomografii toracice. Reuters mentioneaza ca antibioticele se prescriu doar pentru pneumonii bacteriene, nu si pentru cele virale, care se transmit mult mai usor. Durata tratamentului este de 10 zile.

Inainte de anuntul medical oficial, un sondaj de opinie realizat de firma Morning Consult, citat de agentia Xinhua, arata ca jumatate din alegatorii americani inregistrati nu cred informatiile medicale publicate de Clinton. Numai 37% din ei sunt insa sceptici cu privire la anuntul privind starea de sanatate a candidatului republican Donald Trump, desi s-a aflat ca medicul care l-a declarat sumar "cel mai sanatos om" care ar putea fi ales presedinte a scris documentul de o pagina in numai cinci minute.

Un alt sondaj de opinie, realizat de Reuters/Ipsos si publicat tot miercuri, arata ca jumatate din adultii americani sunt foarte preocupati de alte doua probleme majore ale lui Hillary Clinton: utilizarea unui server privat pentru corespondenta electronica oficiala, in timpul mandatului ei de secretar de stat (2009-2013), si donatiile din aceeasi perioada catre fundatia caritabila a familiei Clinton.