Doua bombardiere americane B-1 au pus in scena marti un spectacol de forta, zburand deasupra Coreei de Sud in semn de solidaritate, dupa testul nuclear efectuat saptamana trecuta de Phenian, in timp ce reprezentantul american pentru Coreea de Nord a cerut un raspuns rapid si puternic din partea ONU la inarmarea nucleara a peninsulei, transmite Reuters.

Bombardier B-1B LancerFoto: US Air Force

Intr-un discurs sustinut marti in capitala Coreei de Sud, Sung Kim, reprezentantul SUA pentru Coreea de Nord, a adaugat ca SUA raman deschise la un dialog constructiv cu Phenianul pe tema incetarii inarmarii nucleare.

"Intentia noastra este sa obtinem rezolutia cea mai puternica posibil (in Consiliul de Securitate al ONU), care sa includa noi sanctiuni, cat mai repede posibil", a declarat Kim intr-o conferinta de presa dupa intalnirea cu omologul sau sud-coreean.

Kim a adaugat ca SUA vor lucra cu China, principalul aliat diplomatic al Coreei de Nord, pentru a inchide lacunele din rezolutiile existente, care au fost deja inasprite in martie, cu sprijinul Beijingului.

"Autoritatile chineze au spus foarte clar ca inteleg nevoia unei noi rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU ca raspuns la cel mai recent test nuclear nord-coreean", a aratat Kim.

Cu toate acestea, China si Rusia, care s-au opus puternic unei decizii recente a Washingtonului si a Seulului de a trimite in Coreea de Sud un sistem avansat anti-racheta pentru a contracara amenintarea balistica nord-coreeana, s-au aratat reticente in a sustine noi sanctiuni.

"Ambele parti cred ca testul nuclear al Coreei de Nord nu este benefic pentru pacea si stabilitatea din Peninsula Coreeana" scrie presa de stat chineza, marti, ca urmare a unei reuniuni de securitate la nivel inalt China-Rusia, desfasurata la Beijing.

"In prezent, trebuie sa lucram din greu pentru a preveni ca situatia de pe peninsula sa continue sa se agraveze, si sa punem problema inarmarii nucleare a peninsulei inapoi pe calea dialogului si a consultarilor, scrie People's Daily.

Doua bombardiere strategice supersonice americane B-1B Lancer au decolat marti de la baza lor din Guam si au zburat, insotite de doua aeronave Japonia Air Self Defence, inainte de a fi preluate de avioane de lupta sud-coreene, a informat armata SUA.

Bombardierele B-1B au fost apoi escortate de avioane de lupta sud-coreene si americane, in cadrul unui zbor de joasa altitudine peste Baza Osan Air, care se afla la 77 km de frontiera Zonei Demilitarizate si la aproximativ 40 km de capitala Coreei de Sud - Seul.

"Aceste zboruri demonstreaza solidaritatea intre Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii si Japonia pentru apararea impotriva actiunilor provocatoare si destabilizatoare ale Coreei de Nord", a declarat amiralul Harry Harris, seful Comandamentului SUA din Pacific.

Agentia oficiala de stiri nord-coreeana KCNA a relatat ca ca furia publicului a "explodat ca un vulcan" din cauza bombardierelor trimise de Washington spre Coreea de Sud.

"Orice sanctiune, provocare si presiunea nu poate strica starea noastra ca stat nucleara, iar provocari politice si militare rele vor avea ca rezultat doar un val de atacuri nucleare nechibzuit, care va aduce o distrugere finala", scrie KCNA.

China a cerut retinere din partea tuturor partilor. "In cazul in care exista un cerc vicios al tensiunilor in crestere si al provocarilor reciproce, acest lucru nu este in interesul nimanui", a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului chinez de Externe Hua Chunying intr-o informare de presa.