Siria: Militari rusi au amplasat un post de observatie pe un drum spre Alep
Interfax si RIA Novosti scriu ca militarii rusi au instalat "un centru mobil de observatie".
Agentiile nu precizeaza daca armata siriana, care controleaza acest drum, s-a retras.
Acordul incheiat vineri intre Washington si Moscova prevad accesul fara ingradire pentru ajutoare umanitare in zonele asediate, precum Alep, si "demilitarizarea" drumului spre Castello.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Acele camioane trebuie verificate si probabil ca rusii au instalat acel post de observatie in urma acordului cu americanii.
Dificultatea pe teren e alianta intre opozitia siriana zisa "libera" si opozitia siriana islamista.
Nu prea ai cum face distinctia cand ai cartiere din Alep unde jihadistii coopereaza cu militii sustinute de Turcia sau Franta.
Pentru ca opozitia islamista refuza incetarea focului, poti banui ca va incerca sa profite de acord pentru a se reaproviziona cu arme, munitie si alte elemente de logistica.
In razboiul civil sirian, desfasurat in principal intre minoritatea siita aflata la putere si majoritatea sunita a populatiei, sunt implicate direct USA, Arabia Saudita si monarhiile-satelit din Golf, Turcia, Rusia, Franta, UK, Iran. Indirect participa si alte state din Occident sau Orientul Mijlociu.
Peste tot exista militii si grupari inarmate, unele de o barbarie care a ingrozit lumea intreaga (cum sunt cele ale Statului Islamic), altele de un curaj uimitor in fata jihadistilor (cum sunt cele kurde YPG).
Numarul lor e apreciat la circa 1000 (3.000 daca se iau in calcul si militiile locale de "autoaparare"), insa doar vreo 15 sunt mari, inarmate si finantate bine din afara tarii.
Acestea isi impart circa doua treimi din suprafata Siriei, restul fiind controlat de statul sirian (cu ajutorul Rusiei, Iranului si militiilor siite Hezbollah, venite din Liban).