O delegatie a Comisiei de la Venetia, organ al Consiliului Europei care urmareste respectarea statului de drept, a fost primita luni cu dispret de catre conservatorii aflati la putere la Varsovia, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

O misiune a Comisiei de la Venetia a inceput luni o vizita de doua zile in Polonia pentru a evalua evolutia gravei crize in jurul Tribunalului Constitutional, sursa de preocupari si pentru Comisia Europeana si Washington.

"Aceasta vizita este mai degraba turistica", a estimat luni Ryszard Terlecki, seful grupului parlamentar al conservatorilor din partidul Drept si Justitie (PiS), minimalizand interesul acestui turneu care are loc in ajunul unei dezbateri si a unui vot in Parlamentul European asupra situatiei democratiei in Polonia.

Duminica, seful PiS, Jaroslaw Kaczynski, care - desi nu ocupa nicio functie in institutiile statului - este considerat inspiratorul reformelor conservatoare in Polonia, a declarat ca vizita Comisiei este "fara importanta".

El a acuzat aceasta institutie de "lipsa de obiectivitate si de ignorare totala a legislatiei poloneze".

La sfarsitul lunii iulie, in numele protejarii statului de drept in Polonia, Bruxelles-ul a dat termen trei luni Varsoviei pentru a revizui functionarea Tribunalului sau constitutional, tinta a conservatorilor de la sosirea lor la putere. Acestia din urma considera aceasta institutie fief al opozitiei care risca sa le franeze reformele. Potrivit opozitiei, ei cauta sa "paralizeze" Tribunalul.

Bruxelles-ul a adresat Poloniei o serie de "recomandari asupra statului de drept", intre care si cea de a face publice si a pune in aplicare sentintele date de Tribunalul Constitutional, in special cea in care sunt considerate contrare Constitutiei modificarile privind numirea judecatorilor pe care guvernul incearca sa le impuna acestei jurisdictii.

Varsovia contesta legitimitatea Comisiei Europene in acest dosar.