Fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski, un critic dur al Kremlinului, a lansat un proiect al carui obiectiv este sa identifice inlocuitori ai presedintelui rus Vladimir Putin in alegerile prezidentiale din 2018, relateaza Radio Free Europe-Radio Liberty, citat de News.ro.

Mihail Hodorkovski (2010)Foto: Agerpres/AP

Proiectul, intitulat "In locul lui Putin", a fost lansat online la Vmestoputina.ru, a declarat Hodorkovski luni, de la Londra, pentru presa de la Moscova.

Acest proiect "a fost redactat de persoane care sunt irevocabil rupte de Rusia si de agenda rusa", a declarat luni pentru presa Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului.

Pe site este postata o lista cu posibili succesori ai lui Putin. Site-ul le ofera totodata rusilor posibilitatea sa aleaga un candidat printr-un sondaj online.

Intre numele de candidati propusi de pe lista se afla cele ale lui Mihail Kasianov, liderul Partidului Parnas (liberal democrat, opozitie), Aleksei Navalnii, fondatorul Fondului Anticoruptie si Grigori Iavlinski, liderul Partidului Iabloko (social liberal, opozitie).

Hodorkovski a exclus sa ia parte la sondaj in calitate de candidat.

Odinioara cel mai bogat om din Rusia si CEO al Yukos, care a fost cea mai importanta companie petroliera rusa, Hodorkovski a ispasit zece ani de detentie intr-o inchisoare din Siberia pentru frauda fiscala si deturnare de fonduri, o pedeapsa pe care a denuntat-o ca motivata politic.

El a parasit Rusia si s-a stabilit in Europa dupa ce a fost gratiat, in decembrie 2013, de catre Putin. Hodorkovski locuieste in principal in Elvetia si Marea Britanie.