Guvernul austriac va cere Parlamentului sa amane al doilea tur al alegerilor prezidentiale prevazute pentru 2 octombrie, din cauza unor probleme cu lipiciul folosit la buletinele de vot, a anuntat ministrul de Interne austriac, Wolfgang Sobotka, potrivit AFP, citata de News.ro.

Norbert Hofer Foto: Wikipedia

"Vom cere Parlamentului sa fixeze o noua data" pentru a putea garanta "o derulare fara probleme" a scrutinului, a spus ministrul.

El a evocat ca date posibile 27 noiembrie si 4 decembrie.

Mai multi alegatori s-au plans in ultimele zile ca buletinele lor de vot nu pot fi lipite, ceea ce face sigiliul nesigur, scrie Die Presse, citat de BBC News.

Vineri, ministrul de Interne avertizase ca este putin probabil ca problema sa poata fi rezolvata inainte de 2 octombrie, data prevazuta initial pentru scrutin.

Scrutinul va fi o repetare a celui din 22 mai, invalidat din cauza unor nereguli de procedura privind votul prin corespondenta.

In mai, ecologistul Alexander Van der Bellen a castigat la o diferenta de numai 31.000 de sufragii in fata candidatului de extrema-dreapta Norbert Hofer.

Norbert Hofer, candidatul austriac al extremei-dreapta, conduce detasat in sondajele pentru alegerile prezidentiale.

Hofer, a carui formatiune politica a militat impotriva aderarii statului central-european la Uniunea Europeana, printr-un referendum din 1994, sustine ca austriecii ar trebui sa organizeze un scutin pentru iesirea din UE, daca Turcia adera la blocul comunitar sau o putere politica mai insemnata este transferata in mainile Bruxelles-ului.