Ministrul justitiei din Franta, Jean-Jacques Urvoas, a anuntat o intensificare a controalelor la care sunt supusi detinutii aflati in inchisori pentru legaturi cu jihadismul, dupa ce unul dintre ei a ranit grav un angajat al unui penitenciar, fapta calificata drept tentativa de atentat terorist de catre justitie, anunta Agerpres, citand agentia EFE.

Incepand de luni se vor aplica "progresiv" o serie de masuri care vizeaza 1.400 de detinuti identificati drept radicali si care se afla in 188 de inchisori din Franta, si mai ales cei 325 de detinuti trimisi dupa gratii pentru cazuri de terorism, a explicat Urvoas intr-un interviu publicat de Le Journal du Dimanche.

Prioritatea numarul unu este de a evita comunicarea intre acesti detinuti si ceilalti, motiv pentru care se va evita aglomerarea centrelor penitenciare. In plus, se are in vedere intarirea controalelor in interiorul inchisorilor astfel incat niciun spatiu sa nu mai ramana nesupravegheat.

Ministrul francez a amintit ca in urma reformarii unei legi, in iunie, va fi modificat si regimul perchezitiilor, care se vor intensifica. In plus, vor fi formate echipe de securitate a penitenciarelor pentru ca inchisorile sa fie mai bine pregatite pentru a interveni atunci cand apar probleme de securitate.

Urvoas a mai anuntat ca in cele cinci unitati experimentale care s-au creat pentru prevenirea radicalizarii, in care exista in prezent 89 de detinuti, va fi modificat "imediat" regimul de detentie. Aceasta inseamna ca amplasarea detinutilor in celule va fi modificata mai des, facandu-se rotatii sistematice si perchezitii mai dese.