Magnatul rus Alexandr Jukov, socrul lui Roman Abramovic, nu a platit nicio taxa prevazuta de legea britanica sau a fost catalogat drept persoana fara domiciliu, in pofida faptului ca a trait in Marea Britanie timp de 23 de ani, relateaza The Guardian. Documente din cadrul Panama Papers arata ca numele oligarhului rus a fost legat de o retea de firme inregistrare in Insulele Virgine Britanice.

Nu exista niciun indiciu ca Jukov a facut ceva gresit , insa cazul va da minitie proaspata persoanelor care sustin ca sistemul actual de taxe si impozite din Marea Britanie trebuie schimbat.

Desi a primit cetatenie britanica in 2001, fiindu-i emis un pasaport britanic, magnatul petrolier Alexandr Jukov, in varsta de 62 de ani, nu a platit taxele britanice pentru perioade lungi de timp.

Jukov s-a mutat in Londra in 1993. In urmatorii 8 ani, a beneficiat de statutul persoanelor fara domiciliu, platind doar taxa pe venit. Dupa ce a primit pasaport britanic, Jukov s-a declarat drept rezident fiscal in Moscova.

Un purtator de cuvant al lui Jukov a confirmat ca, din data de 5 aprilie 2016 - inceputul anului fiscal curent - a trecut din nou pe statutul "fara domiciliu". Asta se intampla la doua zile dupa publicarea Panama Papers. Intre 2003 si 2016, Jukov a fost "rezident fiscal in Rusia".

"Taxarea directa a persoanelor bogate a devenit un joc. Faptul ca unele jurisdictii precum Marea Britanie sunt dispuse sa ofere aranjamente opace, scazute, sau fara taxe pentru o elita internationala este un afront la adresa publicului", a declarat Alex Cobham de la Tax Justice Network.

"De ce este in continuare tolerata proprietatea anonima asupra unor companii. S-au facut unele progrese, nu in ultimul rand datorita Panama Papers, insa guvernele trebuie sa se miste mai repede", a adaugat Cobham.

Guvernul ar trebui "sa inceteze sa mai intinda covorul rosu pentru oricine isi poate permite", a declarat Chico Dunn de la Global Witness.

Dunn explica faptul ca verificarile facute in cazul strainilor bogati care au cumparat case de lux in Londra sunt "extrem de inadecvate", iar "marea majoritate" a vizelor sau pasapoartelor britanice sunt acordate unor rusi sau chinezi.

The Guardian a reusit sa stabileasca faptul ca Jukov este beneficiarul efectiv al mai multo companii offshore, inclusiv Kentgrove Investments Limited.

O copie scanata a pasaportului sau britanic se numara printre emailurile trimise de Mossack Fonseca, firma de avocatura aflata in inima scandalului Panama Papers, scurse in presa.

O factura la energie electrica din 2015 indica drept adresa un apartament in valoare de 13 milioane de lire din Kensington, vestul Londrei.

Jukov si-a facut averea din petrol. Dasha, fiica sa, este colectionar de arta si detine o galerie de arta. E casatorita cu magnatul Roman Abramovic.

In pofida faptului ca a evitat sa isi construiasca o prezenta publica, povestea ascensiunii sale a fost discutat dupa ce a fost pus sub acuzare de catre politia italiana.

In 2001, Jukov a fost acuzat de legaturi cu gruparile mafiote din Ucraina si a stat 6 luni in inchisoare. A negat vehement acuzatiile si s-a aparat cu succes.

Jukov admite ca s-a intalnit si a facut afaceri cu unele figuri criminale din Odessa, dar spune ca acest lucru a s-a intamplat inainte ca legaturile lor ilegale sa devina cunoscute.