Franta si Germania au pregatit propuneri comune pentru apararea europeana, in vederea summitului neoficial al UE de la Bratislava, din 16 septembrie, dedicat relansarii Europei dupa Brexit, a informat vineri ministerul francez al apararii, potrivit AFP.

Ministrii apararii din cele doua tari, Jean-Yves Le Drian si Ursula von der Leyen, au redactat - la solicitarea presedintelui francez Francois Hollande si a cancelarului german Angela Merkel - un document destinat sefei diplomatiei europene, Federica Mogherini, pentru a servi drept "baza de reflectie privind relansarea Europei apararii", afirma partea franceza, relateaza Agerpres.

Obiectivul ar fi o aparare europeana "mai activa si mai utila, fara a se substitui dispozitivelor nationale de aparare, care raman prin definitie cheia securitatii statelor membre UE, au declarat apropiati ai ministrului francez.

Continutul documentului nu a fost inca dezvaluit, dar sursele citate spun ca se urmareste declansarea mai simpla a operatiunilor UE. Ar fi vorba despre idei concrete, nu despre principii si orientari generale "care nu duc nicaieri".

AFP citeaza si editia de sambata a cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, care ar urma sa publice detalii despre propunerea celor doi ministri. Printre altele, ar fi vorba despre crearea unui stat-major european si a unui sistem comun de supraveghere prin satelit si despre partajarea mijloacelor logistice si de medicina militara. De asemenea, ar urma sa fie posibile si progrese ale unor proiecte din domeniul apararii care sa implice doar anumite state, daca nu exista unanimitate in randul membrilor UE.

Surse de la Paris afirma ca una din posibilitatile de declansare mai rapida a unei operatiuni europene ar fi utilizarea Eurocorps, care ar putea crea "rezerve de forte". Eurocorps, cu sediul la Strasbourg, este o structura de comanda permanenta, cu posibilitati de desfasurare operationala rapida, la care participa Franta, Germania, Belgia, Spania si Luxemburg.

Presedintele Hollande si cancelarul Merkel au luat initiativa formularii acestor propuneri la summitul NATO de la Varsovia, din luna iulie, si ar urma sa prezinte rezultatele la Bratislava, precizeaza AFP.