Negocierile de la Geneva intre Statele Unite si Rusia pentru o incetare a focului in Siria, care ar permite ONU sa trimita ajutoare umanitare, nu au dat nici vineri rezultatul asteptat, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat SUA ca blocheaza un acord, in timp ce secretarul de stat american John Kerry a declarat ca este posibil ca negocierile sa fie amanate pana saptamana viitoare.

Atat Lavrov, cat si o oficialitate americana care a dorit sa ramana anonima au indicat ca John Kerry discuta propunerile Rusiei cu colegii sai de la Washington.

ONU a anuntat, tot vineri, ca guvernul de la Damasc a oprit efectiv convoaiele cu ajutoare in septembrie, iar orasul Alep, asediat de fortele guvernamentale, este pe punctul de a ramane fara combustibil. Negocierea unui armistitiu este de aceea cu atat mai urgenta.

Intalnirea de la Geneva dintre cei doi ministri a fost a treia din ultimele doua saptamani. Dialogului direct i s-au adaugat si convorbiri telefonice. Potrivit Reuters, propunerile secretarului de stat intampina rezistenta din partea militarilor si agentiilor de informatii americane, care sustin ca nu se poate avea incredere in Moscova.

Rusia cere separarea gruparilor de opozitie impotriva regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad de militantii al-Qaida. Statele Unite solicita incetarea atacurile aeriene ale fortelor guvernamentale asupra opozantilor si a populatiei civile. Moscova il sustine pe al-Assad, in timp ce Washingtonul ar dori ca acesta sa renunte la putere ¬ acestea fiind insa doar unele aspecte ale unei situatii extrem de complexe in teren. Diferite factiuni anti-guvernamentale, precum si grupari apropiate de al-Qaida, jihadistii Stat Islamic (SI), kurzii de langa frontierele cu Turcia si Irakul se confrunta sau se aliaza in configuratii care difera de la o zona la alta, in timp ce armata turca a intervenit in nordul Siriei. Trupele turce au patruns recent pe teritoriul sirian, intr-o campanie orientata in special impotriva SI, dar si a kurzilor.

Peste toate acestea, Rusia si o coalitie internationala condusa de SUA asigura sprijin aerian si consiliere militara partilor pe care le sustin. Fara incetarea bombardamentelor aeriene, Natiunilor Unite nu isi asuma continuarea eforturilor de a atenua criza umanitara, in special la Alep.