Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a cerut vineri Consiliului de Securitate al ONU ''sa ramana unit si sa actioneze in mod adecvat'' in raspunsul la cel de-al cincilea test nuclear nord-coreean, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Ban Ki-moon ''a condamnat in modul cel mai ferm posibil'' ceea ce el a calificat drept ''provocare'' din partea Phenianului, cu cateva ore inainte de o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU.

Este vorba ''de o noua incalcare nechibzuita a rezolutiilor Consiliului de Securitate'', care ii interzic Phenianului orice activitate nucleara sau balistica sub amenintarea cu sanctiuni, a declarat el presei.

''Trebuie sa oprim de urgenta aceasta escaladare'', a afirmat Ban Ki-moon, reiterand ''apelul lansat de comunitatea internationala liderilor nord-coreeni de a-si schimba politica si de a se angaja pe calea denuclearizarii''.

Ambasadorii celor 15 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU vor avea vineri dupa-amiaza la New York consultari de urgenta cu usile inchise, la cererea SUA si a Japoniei, pentru a discuta despre testul nuclear efectuat de catre Coreea de Nord, cel mai puternic realizat vreodata de catre Phenian, potrivit Seulului.

Presedintele american, Barack Obama, a indicat ca SUA se vor stradui impreuna cu partenerii lor din Consiliul de Securitate sa impuna ''noi sanctiuni'' Coreii de Nord.