Ofensiva militara impotriva Statului Islamic condusa de SUA, a epuizat in mare masura resursele financiare ale grupului si capacitatea de a atrage luptatori straini, dar cea mai mare batalie de pana acum nu a inceput inca. Ea e asteptata in ultima parte a anului in nordul Irakului, in orasul Mosul, unde Abu Bakr al-Baghdadi si-a proclamat "califatul" in urma cu doi ani, potrivit unei analize Reuters.

MosulFoto: Google Maps

Pana acum, Statul Islamic a pierdut peste jumatate din teritoriul pe care il ocupase in Irak si aproape la fel de mult in Siria vecina, pastreaza in continuare controlul asupra oraselor-"capitala", inclusiv Mosul, considerate simbol ale structurii statale pe care au incercat sa o cladeasca in Orientul Mijlociu, arata sursa citata.

Reuters citeaza comandanti militari potrivit carora ofensiva pentru Mosul ar putea incepe spre finalul lunii octombrie. Aceasta a fost prefatata in vara de recapturarea unei baze aeriene si a unor zone de-a lungul fluviului Tigru, la sud de Mosul. Pregatirile pentru operatiunile militare si umanitare au inceput deja, trupele americane stabilind deja un centru logistic la sud de oras, in timp ce ONU atrage atentia ca in regiune ar putea avea loc cea mai complexa operatiune umanitara de anul acesta.

Analiza citata arata ca nu este limpede daca ISIS va ramane pe pozitii pana la capat, la Mosul, sau se va retrage pentru o repozitionare, dar Bagdadul se asteapta la un conflict armat dur in nordul tarii.

In acest moment, Statul Islamic nu opune cine stie ce rezistenta in zona, probabil pentru a-si conserva fortele armate pentru batalia de la Mosul, unde se stimeaza ca are intre 3.000 si 9.000 de oameni. Reuters noteaza, citandu-l pe comandantul operatiunilor de la Mosul, ca cei mai inraiti luptatori ISIS este foarte probabil sa fi plecat deja spre Siria, in timp ce multi luptatori racolati din strainatate si multi lideri au fost ucisi in urma loviturilor aeriene.

Dar, in timp ce autoritatile irakiene se asteapta la o "victorie usoara", Vincent Stewart, directorul Agentiei de Informatii Militare (DIA) a SUA a declarat, joi, ca se asteapta ca operatiunea de la Mosul sa dureze 2-3 luni si sa fie una lunga si dificila, deoarece este vorba despre o zona urbana si despre un oras care a avut doi ani la dispozitie sa se pregateasca pentru a se apara.

Totusi, potrivit Reuters, in regiune pluteste senzatia ca valul de infrangeri suferite de ISIS va continua, gruparea pierzand, in ultimul an si jumatate, teritorii largi si pozitii strategice: a fost alungata din Tikrit si Sinjar (nord-ul Irakului), din Ramadi si Falluja (vestul Irakului), a pierdut teritorii-cheie in fata militiilor kurde din nordul Siriei, Turcia a curatat zona frontierei sale sudice prin sprijinul acordat rebelilor sirieni.