"Cea mai mare batalie" impotriva Statului Islamic este asteptata toamna aceasta la Mosul, in nordul Irakului - analiza Reuters
Pana acum, Statul Islamic a pierdut peste jumatate din teritoriul pe care il ocupase in Irak si aproape la fel de mult in Siria vecina, pastreaza in continuare controlul asupra oraselor-"capitala", inclusiv Mosul, considerate simbol ale structurii statale pe care au incercat sa o cladeasca in Orientul Mijlociu, arata sursa citata.
Reuters citeaza comandanti militari potrivit carora ofensiva pentru Mosul ar putea incepe spre finalul lunii octombrie. Aceasta a fost prefatata in vara de recapturarea unei baze aeriene si a unor zone de-a lungul fluviului Tigru, la sud de Mosul. Pregatirile pentru operatiunile militare si umanitare au inceput deja, trupele americane stabilind deja un centru logistic la sud de oras, in timp ce ONU atrage atentia ca in regiune ar putea avea loc cea mai complexa operatiune umanitara de anul acesta.
Analiza citata arata ca nu este limpede daca ISIS va ramane pe pozitii pana la capat, la Mosul, sau se va retrage pentru o repozitionare, dar Bagdadul se asteapta la un conflict armat dur in nordul tarii.
In acest moment, Statul Islamic nu opune cine stie ce rezistenta in zona, probabil pentru a-si conserva fortele armate pentru batalia de la Mosul, unde se stimeaza ca are intre 3.000 si 9.000 de oameni. Reuters noteaza, citandu-l pe comandantul operatiunilor de la Mosul, ca cei mai inraiti luptatori ISIS este foarte probabil sa fi plecat deja spre Siria, in timp ce multi luptatori racolati din strainatate si multi lideri au fost ucisi in urma loviturilor aeriene.
Dar, in timp ce autoritatile irakiene se asteapta la o "victorie usoara", Vincent Stewart, directorul Agentiei de Informatii Militare (DIA) a SUA a declarat, joi, ca se asteapta ca operatiunea de la Mosul sa dureze 2-3 luni si sa fie una lunga si dificila, deoarece este vorba despre o zona urbana si despre un oras care a avut doi ani la dispozitie sa se pregateasca pentru a se apara.
Totusi, potrivit Reuters, in regiune pluteste senzatia ca valul de infrangeri suferite de ISIS va continua, gruparea pierzand, in ultimul an si jumatate, teritorii largi si pozitii strategice: a fost alungata din Tikrit si Sinjar (nord-ul Irakului), din Ramadi si Falluja (vestul Irakului), a pierdut teritorii-cheie in fata militiilor kurde din nordul Siriei, Turcia a curatat zona frontierei sale sudice prin sprijinul acordat rebelilor sirieni.
- +4 (6 voturi)cui prodest (Vineri, 9 septembrie 2016, 21:05) krampus [utilizator]Este uimitor ca o grupare terorista a putut avea un teritoriu controlat exclusiv si a putut vorbi despre infiintarea unui "stat". Mi-e greu sa cred ca asa ceva s-a putut intampla fara colaborarea unor state si acceptul tacit al altora. Un popor numeros ca cel kurd nu poate avea un stat desi o cere de un secol iar o mana de derbedei fara o identitate precisa fundeaza un emirat terorist ?! Miroase a inselatorie...raspunde trimite

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"