Franta: Un detinut radicalizat, pus sub acuzare in urma unui agresiuni "teroriste" in inchisoare
Condamnat in data de 23 martie pentru o calatorie esuata catre teritoriile jihadiste siriene, Bilal Taghi, in varsta de 24 de ani, a lovit duminica, cu un cutit realizat artizanal cu o lama din metal de 15 cm, doi dintre gardienii sai din inchisoarea Osny. Ranitii sunt in afara oricarui pericol.
Detinutul a recunoscut fapta in fata anchetatorilor si a spus ca "voia sa omoare un gardian de inchisoare", potrivit unei surse apropiate dosarului.
El a explicat ca "voia sa revendice imediat actul in numele Daech", acronim al grupului terorist Stat Islamic, "fara sa astepte sa iasa din inchisoare", "pentru ca nu a putut sa plece in Siria", a adaugat sursa.
Aceasta agresiune, care pare sa fie prima actiune jihadista instigata in inchisoare, a reinviat intrebarile cu privire la eficienta acestor unitati de preventie a radicalizarii, unde sunt introdusi prizonierilor islamisti radicali. Utilitatea lor a fost contestata de sindicatele angajatilor din sistemul penitenciar.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
Chiar oficial, un premier socialist ca Valls recunoaste public ca in Franta sunt cel putin 15.000 de "radicalizati" (adica musulmani extremisti) care sunt sau trebuie sa fie supravegheati de serviciile anti-teroriste.
Ceea ce pune o imensa problema de logistica si de finantare.
Ultima tentativa de atentat, cu masina-capcana langa Notre-Dame, a demonstrat, pe langa reactivitatea serviciilor franceze, lacune in monitorizarea extremistilor aflati in fisierul special "S" al autoritatilor.
Islamista de 19 ani s-a putut deplasa si pregati atentatul, apoi a reusit sa dispara zile intregi pana a fost capturata impreuna cu alte doua musulmance teroriste.
In principiu, cei notati "S" (pentru ca sunt legati de salafism, jihadism, au calatorit sau au vrut sa plece in Siria, fac propaganda jihadista, etc) trebuie permanent observati pentru ca sunt cei susceptibili sa omoare oameni in jurul lor.
Franta refuza sa creeze un "Guantanamo" pentru cei banuiti de "radicalizare" (e noul termen "politic corect" dupa ce a esuat cel de "dezechilibrat").
Asa ca totul se joaca la sansa, pe riscul vietii nevinovatilor de pe strada, asa cum a recunoscut si ministrul francez de externe, usurat ca Franta "a evitat o noua tragedie".
Folosirea in limbajul unor oficiali din UE si a presei mainstream a unui termen arab, "Daech" (inseamna tot "stat islamic" in araba, cu acronime) in loc de "Stat Islamic" e intentionata, pentru a se evita pe cat posibil asocierea terorismului cu un "stat islamic", unele state islamice fiind pretinse aliate ale UE sau USA.
Folosirea de "radicalizat" e ultima tendinta in a evita pe cat posibil alaturarea cuvintelor "islam" si "terorism".
Termenul oficial de "dezechilibrat" e acum mai rar folosit, nu a avut succes prea mare si a fost luat in deradere.