Un detinut incarcerat intr-o unitate de preventie a radicalizarii dintr-o inchisoare din regiunea pariziana a fost pus sub acuzare joi pentru tentativa de asasinat "terorist" dupa ce a atacat violent doi gardieni weekendul trecut, a anuntat parchetul din Paris, citat de AFP.

Condamnat in data de 23 martie pentru o calatorie esuata catre teritoriile jihadiste siriene, Bilal Taghi, in varsta de 24 de ani, a lovit duminica, cu un cutit realizat artizanal cu o lama din metal de 15 cm, doi dintre gardienii sai din inchisoarea Osny. Ranitii sunt in afara oricarui pericol.

Detinutul a recunoscut fapta in fata anchetatorilor si a spus ca "voia sa omoare un gardian de inchisoare", potrivit unei surse apropiate dosarului.

El a explicat ca "voia sa revendice imediat actul in numele Daech", acronim al grupului terorist Stat Islamic, "fara sa astepte sa iasa din inchisoare", "pentru ca nu a putut sa plece in Siria", a adaugat sursa.

Aceasta agresiune, care pare sa fie prima actiune jihadista instigata in inchisoare, a reinviat intrebarile cu privire la eficienta acestor unitati de preventie a radicalizarii, unde sunt introdusi prizonierilor islamisti radicali. Utilitatea lor a fost contestata de sindicatele angajatilor din sistemul penitenciar.