Politia federala (FBI) ia "foarte in serios" riscul amestecului unei tari straine in procesul electoral american, a declarat joi directorul acesteia, James Comey, in cursul unei conferinte despre serviciile americane de informatii, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Responsabilul a subliniat ca FBI ia "foarte in serios afirmatia ca un stat strain este pe punctul de a cauta sa influenteze procesul nostru electoral, ca este vorba sa il perturbe, sa il influenteze, sa provoace discordie ori sa semene indoiala".

"Nu voi dezvalui ce facem, insa lucram din greu pentru a incerca sa intelegem daca exista un asemenea fenomen, care ii sunt dimensiunile si care sunt intentiile si motivatiile" autorilor sai, a adaugat James Comey.

Chiar daca administratia americana nu a afirmat oficial ca Moscova este vinovata si ca directorul FBI s-a ferit sa mentioneze explicit Rusia, aceasta este serios banuita de experti ca se afla la originea piratarii serverelor partidului democrat si a publicarii unor e-mailuri incomode pentru Hillary Clinton in urma cu cateva saptamani.

Cu toate acestea, directorul FBI a minimizat riscul atacurilor informatice vizand sa perturbe numararea voturilor in ziua alegerilor, in special din cauza caracterului oarecum invechit si disparat al sistemului de numarare din SUA.

"Numararea voturilor in aceasta tara tinde sa fie putin prafuita si intr-un anumit fel este o binecuvantare, pentru ca face lucrurile mai dificile pentru cineva care incearca sa afecteze sistemul de numarare", a explicat el.