Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat joi la Ankara curajul poporului turc pentru a face sa esueze tentativa de lovitura de stat de la jumatatea lunii iulie, pe care a calificat-o "un atac la adresa democratiei", si a subliniat ca este "esential" mentinerea unei Turcii puternice, scrie AFP, citata de Agerpres.

"Orice atac impotriva democratiei, in orice tara, indiferent care, este un atac la insusi fundamentul aliantei noastre", a afirmat Jens Stoltenberg intr-un comunicat la finalul unei intrevederi cu presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

"O Turcie puternica si democrata este esentiala pentru stabilitatea si securitatea Europei si a regiunii", a adaugat el.

Jens Stoltenberg efectueaza o vizita oficiala in Turcia pana vineri, pentru prima data dupa puciul esuat de la 15 iulie.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a criticat in repetate randuri lipsa de sprijin din partea Occidentului pentru guvernul sau dupa acest puci ratat pe care il imputa predicatorului Fethullah Gulen, in exil in Statele Unite, care neaga la randul sau orice implicare.

NATO a condamnat tentativa de lovitura de stat, dar ramane prudenta in ce priveste epurarile care au urmat in armata si administratie.

Vineri, Jens Stoltenberg urmeaza sa aiba intrevederi cu premierul Binali Yildirim si cu ministrii turc ai apararii si de externe.