Serbia a cerut ajutorul Austriei si Frantei pentru a controla granita sudica pe cea estica, a anuntat joi ministrul de Interne, in conditiile in care Belgradul se pregateste pentru un posibil nou val de migranti, inainte de venirea iernii, relateaza Reuters, citata de News.ro.

Cererea Serbiei pentru asistenta tehnica vine dupa una formulata anterior catre Ungaria, care a fost de acord sa trimita ofiteri de politie, echipati cu camere pentru vedere nocturna, care sa patruleze la granita statului balcanic cu Bulgaria si cu Macedonia.

"Sarcina noastra este sa impiedicam trecerile ilegale ale frontierei (...). Pentru a controla granitele avem nevoie de mai multe echipamente tehnice", a explicat ministrul de Interne Nebojsa Stefanovic.

Tara a fost anul trecut tranzitata de sute de mii de oameni care au fugit de razboaiele din Orientul Mijlociu pentru a ajunge in nordul Europei, pe ruta balcanica. Pe parcursul verii, multi migranti au incercat sa ajunga pe continent traversand Marea Mediterana, din nordul Africii catre Italia.

Insa, in conditiile in care toamna aduce pericole si mai mari pe mare ruta terestra, prin Balcani, ar putea sa fie din nou preferata. Multi se tem ca acordul incheiat de Uniunea Europeana cu Turcia pentru a reduce afluxul de migranti se va prabusi, din cauza tensiunilor dintre Bruxelles si Ankara, ceea ce va duce la o repetare a scenariului de anul trecut, ce a dus la ascensiunea partidelor de extrema-dreapta si antiimigranti in Europa.

Peste 103.000 de migranti au intrat in Serbia de la inceputul anului, iar majoritatea s-au indreptat spre nord, spre Ungaria. In ultimele sase saptamani, autoritatile au detectat peste 5.600 de tentative de trecere ilegala a granitei.