Vicepremierul turc Veysi Kaynak a declarat joi seara, la Constanta, ca daca Guvernul Romaniei va cere ajutorul Turciei privind construirea moscheii in Bucuresti, atunci va avea sustinerea autoritatilor de la Ankara in realizarea proiectului, potrivit Agerpres.

''Legat de construirea sau neconstruirea moscheii din Bucuresti, pot sa spun ca cererea de construire a unui lacas de cult, fie acesta moschee sau alt tip de lacas, poate fi transmisa doar de cetatenii acelei tari. Subiectul a fost discutat in urma dorintei comunitatii musulmane din Romania, care a transmis o cerere guvernului roman in acest sens. Am vazut ca partidele politice din Romania sustin acest proiect, lucru care pe noi ne face sa ne simtim bine. Tot ce poate sa faca Turcia in acest sens este sa aplice reciprocitatea in cazul in care guvernul roman va cere ajutorul Turciei, si atunci va avea sustinerea statului turc in acest proiect'', a spus, intr-o conferinta de presa, viceprim-ministrul Turciei, intrebat fiind daca proiectul privind construirea moscheii in Capitala va continua.

Referitor la intrebarea daca a discutat cu autoritatile de la Bucuresti despre posibilitatea infiintarii invatamantului superior teologic musulman, Veysi Kaynak a afirmat ca autoritatile romane au un cuvant de spus in acest sens.

''In ceea ce priveste instituirea unui invatamant superior teologic, din nou pot spune ca cei care vor decide daca acest lucru este necesar sau posibil sunt partea romaneasca, guvernul roman. Autoritatile romane sunt cele care pot sa aiba cuvant in aceasta privinta. Din punctul meu de vedere, consider ca oamenii trebuie sa aiba dreptul sa creada in ce vor ei si sa-si manifeste credinta in modul in care doresc. Daca noi nu actionam in acest sens, daca nu se permite acest lucru, se ajunge la radicalism sau la ilegalitate. Insa in Romania nu exista o asemenea problema pentru ca musulmanii din Romania se pot ruga liber si pot sa-si manifeste credinta in mod liber'', a mai mentionat vicepremierul turc.