Belgianul Guy Verhofstadt, membru al grupului Alde (liberali) si un fervent adept al federalismului european, a fost desemnat joi sa conduca in numele Parlamentului European negocierile privind iesirea Marii Britanii din Uniune, scrie AFP.

Guy VerhofstadtFoto: Parlamentul European

Este al doilea belgian care se alatura echipei care va negocia cu Londra: compatriotul sau si fostul purtator de cuvant al guvernului belgian, Didier Seeuws, va negocia in numele Consiliului European. Francezul Michel Barnier va detine acest rol in numele Comisiei.

Europenii asteapta acum initiativa guvernului britanic, care trebuie sa invoce clauza retragerii voluntare si unilaterale din UE din Tratatul de la Lisabona (articolul 50), so care mi a fost niciodata folosita pana acum.

European convins, de mai multe ori candidat la presedintia Comisiei Europene, lui Verhofstadt i s-a blocat drumul in 2004, cand era inca premier al Belgiei, din cauza opozitiei mai multor tari, printre care si Marea Britanie.

Atunci i s-a reprosat ca s-a impotrivit razboiului din Irak.

"Noua relatie dintre Marea Britanie si UE nu poate fi decat o relatie potrivit careia Marea Britanie va avea un statut asociat cu mai putine obligatii dar, de maniera egala, cu mai putine drepturi", afirma Verhofstadt, citat intr-un comunicat al ALDE .