Liderul separatist transnistrean Evgheni Sevciuk a demarat procedura de aderare a Transnistriei la Federatia Rusa
Reamintim ca, potrivit rezultatelor acelui referendum din 2006, nerecunoscut insa de nici o institutie internationala, 97% dintre locuitorii regiunii transnistrene au votat pentru aderarea raioanelor din stanga Nistrului la Federatia Rusa.
Decretul mai prevede si ajustarea legislatiei transnistrene la cea a Rusiei.
De asemenea, Evgheni Sevciuk a solicitat pretinsei Curti Constitutionale de la Tiraspol sa se pronunte asupra faptului cine trebuie sa decida asupra pragului de participare in alegeri.
Miscarea lui Sevciuk vine pe fondul campaniei electorale din Republica Moldova, unde in 30 octombrie se vor organiza alegeri prezidentiale. De asemenea, decizia liderului de la Tiraspol vine pe fondul zvonurilor privind o eventuala miscare a Rusiei in zona. Transnistria a fost dintotdeauna un subiect fierbinte in Republica Moldova.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Peste 100.000 de transnistreni au luat cetatenie rusa, altii au cerut pasapoarte moldovenesti pentru a putea circula prin UE, ba chiar sunt si cu cetatenie romana acolo.
Au plecat zeci de mii de oameni tineri, la munca in Rusia sau UE, absenteismul ar fi record, asa ca nu se va face alt referendum, va fi considerat "juridic valabil" ala de acum 10 ani.
Enclava de la Nistru, echivalenta ca suprafata cu o treime din judetul Iasi si cu o populatie de 5 ori mai mica decat a Bucurestiului, e locuita de romani moldoveni (circa 32%), de rusi (30%), ucrainieni (29%), gagauzi, bulgari, etc.
Rusii sunt minoritari in Transnistria, dar multi etnici ucrainieni de acolo sunt rusificati si ar prefera sa faca parte dintr-o tara slava.
Inclusiv printre moldovenii nistreni exista destui "mancurti" care pastreaza amintirea unui URSS care dadea curent, gaz si locuinte gratis.
Insa pentru a fi siguri ca totusi pot controla teritoriul, autoritatile separatiste nu se bazeaza pe loialitatea populatiei, din ce in ce mai dezamagita de coruptie, saracie si izolare.
Rusia are forte militare de ocupatie, botezate "forte de pace" si refuza sa isi respecte propria semnatura pe un acord de acum 17 ani cand se angaja sa retraga acele trupe.
Strategic, regiunea separatista e folosita de Rusia ca presiune contra Ucrainei si eventual avantaj militar intr-un razboi pentru "Novorusia" (ocuparea intregului sud al Ucrainei, pana la Dunare).
Pentru Romania e o "linie rosie", orice atac militar rus langa frontiera noastra insemnand o amenintare directa asupra securitatii noastre si a NATO.
"Aderarea" ar fi doar un pretext "juridic" de legitimare a agresiunii.
Macar daca ar fi de ras... Rusii se pare ca renunta la asa-zisele negocieri si coloreaza cu carioca rosie harta. A fost mult timp tinuta Transnistria ca o unealta de manevra. Se pare ca locatia e mai valoroasa pentru amplasament militar decat pentru negocieri.... nasol.
Nu avem nicio pozitie de la guvernul din Chisinau si nici de la Bucuresti. Asa ceva ar fi necesar sa se intample cat mai repede.
Poate totusi se trezesc cei la Chisinau si cei din Bucuresti sa mai spuna si ei o vorba - doar o vorba sa mai spuna, dar raspicat - NU!
Discutia a fost in gluma si era legata de situatia Konigsberg-ului sau Kaninigrad.
Acesta este rezultatul politicii strutului a UE si a Romaniei in special. Cred ca s-ar impune un embargo total al regiunii, pana la evacuarea trupelor de ocupatie.
PS. Chiar Putin o sa il "puna la punct" pe "Seful Sevciuk ! ;)