Televiziunea israeliana Channel 1 a afirmat miercuri seara ca numele lui Mahmoud Abbas, seful Autoritatii Palestiniene, apare pe lista agentilor KGB in arhivele consultate de doi cercetatori ai Institutului Truman la Universitatea ebraica din Ierusalim, scrie AFP.

Mahmoud AbbasFoto: Agerpres

Acesta a respinsa insa acuzatiile, pe care le-a calificat drept "absurde".

Purtatoarea de cuvant a presedintiei palestiniene, Nabil Abou Roudeina, a afirmat ca aceste acuzatii reprezinta o manevra israeliana care vizeaza subminarea eforturilor Rusiei de a media conflictul israeliano-palestinian.

Familia lui Abbas, nascuta in Palestina, aflata in acea vreme sub mandat britanic, a fugit in Siria in timpul razboiului din 1948 care s-a incheiat cu crearea statului Israel.

Cercetatorii Isabela Ginor si Gideon Remez au afirmat la Channel 1 ca au consultat arhivele colonelului Vasili Mitrohin, fost arhivist in serviciile secrete ale fostei Uniuni Sovietice si care a plecat in Occident in 1992. Mitrohin, care s-a refugiat in Marea Britanie, a dezvaluit numele a mii de spioni rusi din intreaga lume.

"Am cerut sa primim dosarul privind Orientul Mijlociu (...) Ne-a fost trimis de universitatea din Cambridge (...) Am gasit multe materiale legate de activitatile sovietice, in special in anii 70 si 80 om randul palestinienilor si in Orientul Mijlociu", a spus el.

"In 1983, el (Abbas) figura pe liste ca cineva sub aripa KGB si numele sau de cod era Krotov, molia", a spus Isabela Ginor.

Documentele indica "explicit, legat de Abbas, ca era un agent al KGB", a subliniat Remez.

"Informatiile televiziunii israeliene fac parte din absurditatile cu care suntem obisnuiti din partea israelienilor", a afirmat purtatoarea de cuvant al presedintiei palestiniene, care a denuntat "o campanie de calomnii".

"E evident ca Israelul este ingrijorat de relatia strategica (a palestinienilor) cu Rusia si de pozitia clara anuntata de Rusia, respectiv vointa sa de a rezolva conflictul israeliano-palestinian pe baza unui stat palestinian independent si a dreptului poporului nostru la autodeterminare", a adaugat Abou Roudeina.