Coreea de Nord a respins miercuri declaratia Consiliului de Securitate al ONU care condamna lansarile recente de rachete balistice si care ameninta ca vor fi luate impotriva sa "masuri semnificative suplimentare" daca nu renunta la testele in cauza, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"RPDC (Republica Populara Democrata Coreeana) respinge categoric aceasta declaratie ca un act intolerabil care aduce atingere demnitatii sale, dreptului sau la existenta, suveranitatii sale si dreptului de a-si asigura propria aparare", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Phenian, citat de agentia oficiala KCNA.

Marti, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat in unanimitate lansarea luni de catre Coreea de Nord a trei rachete cu raza medie de actiune in largul coastei sale de est. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, printre care China, principalul aliat al regimului nord-coreean, au amenintat ca vor lua "masuri semnificative suplimentare", care nu au fost precizate, daca Phenianul va continua sa ii sfideze.

Coreea de Nord isi va intari in continuare, "treptat, forta sa nucleara, in acest an istoric", a adaugat purtatorul de cuvant.

Consiliul de Securitate a subliniat ca regimul comunist nord-coreean a preferat sa continue testele balistice - efectuand 11 tiruri din luna aprilie - "cu incalcarea flagranta a declaratiilor repetate ale Consiliului".

Rezolutiile Natiunilor Unite interzic Coreii de Nord orice program nuclear sau balistic. In pofida sanctiunilor foarte dure la care este supusa tara, autoritatile de la Phenian par sa nu renunte la testele de acest fel.

Agentia KCNA a afirmat ca liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a supervizat personal lansarile de rachete.

Kim Jong-Un a subliniat necesitatea pentru tara sa de "a continua pe calea lansarii acestor realizari marete, intarind forta nucleara, pas cu pas, in acest an istoric".